Sabor počeo izjašnjavanje o amandmanima

HRVATSKI sabor jutros je počeo izjašnjavanje o 426 zastupničkih amandmana na prijedlog državnog proračuna za ovu godinu.

Izjašnjavanje je počelo već najavljenim odbijanjem zastupničkih amandmana.

Tako je ministar financija Ivan Šuker već na samom početku odbio amandman SDP-ovih zastupnica Dragice Zgrebec i Milanke Opačić koje su predlagale da se za gotovo 450 milijuna kuna smanje proračunski izdatci za službena putovanja, intelektualne i ostale usluge, kao i ostale nespomenute rashode poslovanja.

To je ipak jedan od rijetkih amandmana kojima se traži smanjenje nekih proračunskih rashoda, jer su amandmani uglavnom usmjereni povećanju rashoda za određene namjene.

Tako je ukupno 426 amandmana financijski teško 8,5 milijardi kuna.

Najviše amandmana, više od stotinu, podnijeli su zastupnici SDP-a, a samo su njihovi teški dodatnih gotovo 3 milijarde kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada, kako je to još jučer najavio ministar Šuker, neće prihvatiti ni jedan od podnesenih zastpuničkih amandmana.

Ministar financija Ivan Šuker već je jučer najavio da, najvjerojatnije, neće biti prihvaćen ni jedan od podnesenih amandmana koji su u konačnici dosegnuli 8,5 milijardi kuna.

Proračun, najavio je Šuker, ostaje u starim okvirima - prihodi 79,4 milijardi, a rashodi 84,9 milijardi kuna.

S obzirom na brojnost amandmana o kojima se zastupnici trebaju očitovati, za očekivati je da taj posao potraje cijeli dan, a sam proračun za ovu godinu i prateći mu zakon o izvršenju donesu u kasnim večernjim satima.

(Hina) xtr/xbn ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara