54.90.119.59 US
 

Sabor počeo raspravu o izmjenama Kaznenog zakona

Piše:
četvrtak, 3.6.2004. 12:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor prijepodne je počeo objedinjenu raspravu o Vladinom i SDPovom prijedlogu izmjena Kaznenog zakona (KZ), koji, uz određene razlike, višemanje počivaju na izmjenama KZa koje je donijela bivša Vlada, a zbog proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud.

Vladin prijedlog iznijela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ističući kako je reforma pravosuđa jedna od glavnih zadaća ove Vlade, u cilju stvaranja zakonodavnog okvira i jačanja institucija za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina, terorizma.

U tom je prijedlogu, među ostalim, izmijenjena definicija zločinačke organizacije, a kao kazneno djelo propisuju se zločin protiv čovječnosti, zapovjedna odgovornost, otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka, novačenje plaćenika, kibernetički kriminal itd.

Posebno su regulirana kaznena djela trgovanja ljudima i ropstvo, primanje i davanje mita u gospodarskom poslovanju, zabrana kloniranja ljudskih bića, udruživanje radi terorizma.

Uvodi se kriminalizacija rasizma i ksenofobije putem računalnih sustava te svakog materijala koji potiče, znatno umanjuje, odobrava ili opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti.

Odredbe koje sankcioniraju korupciju usuglašene su s međunarodnim konvencijama, a kao nova kaznena djela uvode se i nezakonita gradnja te protupravna eksploatacija rudnog bogatstva.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović pozdravlja Vladin prijedlog, ali ga drži preblagim, nedovoljno oštrim da bi zajamčio kvalitetnu zaštitu društva od svih oblika kriminala.

SDP stoga predlaže pooštravanje kazni, pa i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža kaznena djela, poput ubojstva policajaca, sudaca, odvjetnika.

Oštrije kazne predlažu se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, otmice, prisile, prijetnje, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, a predviđa se da u definiciju zločinačke organizacije uđe i organiziranje radi ovladavanja i pokušaja utjecaja na gospodarski i politički život.

Predviđeno je produljenje zastarnih rokova za sva teža kaznena djela, posebno u gospodarskom kriminalu, kao i da se posjedovanje droge radi vlastite uporabe tretira kao prekršaj, ne kao kazneno djelo. Radi jače zaštite radničkih prava uvodi se i kazneno djelo neisplate plaća kojim bi se sankcionirali poslodavci.

O Vladinim i SDP-ovim izmjenama KZ-a raspravljaju zastupnički klubovi.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije