54.167.75.28 US
 

Sabor: Podrška zakonu o Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža

Piše:
utorak, 20.5.2003. 18:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI zastupnici pozdravili su večeras donošenje zakona koji bi uredio status, djelatnost i ustrojstvo Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" kao javne ustanove od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku.

Pritom su istaknuli izuzetan značaj Zavoda, osnovanog u listopadu 1950., podsjetili na njegov ugled i jedinstvenost u znanstvenom, kulturnom i obrazovnom životu Hrvatske.

U Zavodu je zaposleno 216 djelatnika, a stalno surađuje s oko 3.000 znanstvenika i ostalih stručnjaka različitih profila.

Potreba da se donese zakon proizlazi i iz činjenice da je jedini akt koji je regulirao rad i ustroj Zavoda bila uredba iz 1991.

Sabor je popodne, uz oštre kritike iz oporbe, raspravio prijedlog zakona o nostrifikaciji i ekvivalenciji stranih školskih svjedodžbi i diploma. Oporba tvrdi da taj zakon ne odgovara suvremenim europskim standardima te da ga treba vratiti na stručnu doradu.

Primjedbe je imao i matični saborski odbor za obrazovanje koji drži da taj zakonski prijedlog u dovoljnoj mjeri ne odražava glavnu intenciju Lisabonske konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u Europi, a to je iznalaženje načina da se dođe do jednostavnog i brzog priznavanja stečenih visokoškolskih kvalifikacija.

Pravo na nostrifikaciju i ekvivalenciju stranih svjedodžbi i diploma po predloženom bi zakonu imali hrvatski državljani i pripadnici hrvatskoga naroda, dok bi se u postupku priznavanja stranih diploma na nov način uredio status stranih državljana, apatrida te osoba koje imaju status izbjeglice.

Novi prijedlog naime napušta princip uzajamnosti. Po važećim propisima, strani državljani, apatridi i izbjeglice mogu tek uz uvjet uzajamnosti tražiti priznavanje nostrifikacije odnosno ekvivalencije strane svjedodžbe.

O tim zakonima Sabor će glasovati u nastavku 32. sjednice, vjerojatno već sutra ujutro.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije