23.20.245.192 US
 

Sabor raspravlja o prijedlogu zakona o hrani

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 17:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OBRAZLAŽUĆI danas u Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o hrani ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić rekao je da ga je potrebno donijeti prije svega zbog zaštite života i zdravlja ljudi.

Taj je zakon u interesu i zaštite potrošača i globalnog interesa Republike Hrvatske u nastupu na međunarodnom tržištu, istaknuo je Pankretić.

Pojasnio je da se zakonskim tekstom uređuju pitanja zdravstvene ispravnosti i higijene hrane, njezina kakvoća, oznaka podrijetla hrane, obveze subjekata u poslovanju s hranom. Također se uređuje pitanje označavanje hrane, stavljanje hrane na tržište, zatim hrane za životinje, sustav službene kontrole, osnivanje Hrvatske agencije za hranu, odgovornost nadležnih tijela i drugo.

Donošenje zakona o hrani potrebno je zbog pomanjkanja koordinacije između tijeka državne uprave nadležnih za provedbu desetak zakona koji sada reguliraju proizvodnju promet i kontrolu hrane i hrane za životinje. Njime bi se, među ostalim, posredno utjecalo i na poticanje pravične tržišne utakmice i suzbijanje sive ekonomije, rekao je Pankretić. Potreban je i zbog visokih troškova kontrole hrane prvenstveno zbog višestrukih inspekcija poljoprivrednih proizvoda te preklapanja njihovih nadležnosti. Donošenje zakona o hrani potrebno je i zbog uvođenja sustava analize rizika sukladno temeljnim načelima europskog prehrambenog prava i pravilima međunarodne trgovine prehrambenim proizvodima, rekao je.

Hrvatska, dodao je, donošenjem zakonodavstva u području genetski modificiranih organizama apsolutno harmonizira svoje sa zakonodavstvom u Europskoj uniji i prihvaća vrlo konzervativan i oprezan pristup koji EU ima prema hrani koja sadrži genetski modificirane organizme.

Također je kazao kako se možemo pohvaliti da se u okviru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ustrojava laboratorij za otkrivanje GMO-a kao jedan od 30 takvih u svijetu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije