54.81.166.196 US
 

Sabor: Vladajući za, oporba protiv izmjena Zakona o poticajima u poljoprivredi

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 14:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADIN Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu dobio je u saborskoj raspravi podršku klubova vladajuće koalicije, dok je podrška oporbe izostala jer drže da dosadašnji način raspodjela i visine potpora nisu dali rezultate, zbog čega je Hrvatska i dalje preveliki uvoznik hrane.

Vlada zakonskim izmjenama izjednačava prava na poticaj za uzgojne autohtone bijele morske ribe s već postojećim poticajem za preradu uzgojene slatkovodne ribe.

Daje se mogućnost poljoprivrednim gospodarstvima da se tijekom godine povećanjem proizvodnje uključe u sustav potpora i poticaja, a kod tovnih kategorija junadi i svinja, uglavnom će se stavljati u tov domaća proizvodnja.

Predviđa se da popis i obilježavanja stabala maslina provode općinske, odnosno gradske komisije, a ne kao do sada resorno ministarstvo.

Također je predloženo da kod osiguranja šteta od elementarnih nepogoda, osiguranici poljoprivrednih proizvoda koji se osiguravaju kod osiguravajućih društava imaju pravo na 25 posto bespovratnih sredstava za pokriće premije osiguranja.

Zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić izvijestio je da je Vlada osigurala 400 milijuna kuna za prevladavanje posljedica ovogodišnje suše, od čega je 200 milijuna izdvojilo Ministarstvo.

HSLS neće podržati izmjene zakona o državnim potporama jer nisu dobre, rekao je u ime Kluba HSLS-a Marko Baričević, dodavši da su rađene za Europu, Ministarstvo poljoprivrede, ali ne i za seljake.

Baričević je resornom Ministarstvu uputio kritike što zastupnici o poljoprivrednim upisniku još nisu informirani, a što je bitno, rekao je, kako bi se znalo, po kom kriteriju se dobivaju potpore.

Naglasio je da je Hrvatska u protekle tri godine podijelila pet do šest milijardi kuna potpora, a ipak je ostala na istoj razini poljoprivredne proizvodnje.

Govoreći o problematici uvoza hrane, istaknuo je da je unatoč tome što Hrvatska ima dovoljno proizvodnje i zaliha sjemenskog kukuruza, uvezla još tri tisuće tona kukuruza, kao i devet tisuća tona sjemenskog krumpira.

Drago Krpina (Klub HDZ) rekao je da su "učinci reformi suprotni, jer će do kraja godine Hrvatska uvesti oko 1,2 milijardu dolara hrane". Dodao je da je problem i visina potpora, kao i način na koji se raspodjeljuju. Za primjer je naveo proizvođače jabuka, u čijoj proizvodnji država u potporama sudjeluje s oko jedan posto, a uvozi 50 posto jabuka, dok u proizvodnji pšenice država sudjeluje u potporama s oko 33 posto, a svake godine ima problem s viškom pšenice, s iznimkom ove godine, zbog velike suše.

Tonči Tadić je u ime Kluba HSP/HKDU zatražio veće poticaje za proizvodnju slatkovodne ribe i za maslinare, odnosno da za bi poticaj za sadnicu masline trebalo povećati s jedne na pet kuna, a po stablu, bez obzira na starost s 16 na 25 kuna.

Tadić je naglasio da Hrvatska nije prepoznala da je maslinovo ulje postalo hit u svjetskoj prehrani, i da bi bilo logično da potiče proizvodnju maslinova ulja.

Uz podršku zakonu, Klub Libre zatražio je od Vlade da odgovori što će biti s privatizacijom IPK Osijek i Belja, odnosno s vlasničko-pravnim statusom tih kombinata.

Klub HSS-a također je podržao zakonske izmjene, a u ime Kluba Ivan Kolar je naglasio da su potpore "negdje kozmetičke", ali da je podstrek seljacima što će ova godina biti prijelazno razdoblje za, primjerice, male proizvođače mlijeka. Najavio je da će HSS pokušati intervenirati da se osiguraju potpore i za tovni materijal za telad.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije