54.198.122.70 US
 

Saborska oporba traži treće čitanje za zakon o prostornom uređenju

Piše:
srijeda, 15.10.2003. 13:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OPORBENI saborski klubovi iznijeli su danas niz primjedbi na konačan tekst zakona o prostornom uređenju, te ocijenili da bi o njemu trebalo provesti još jedno treće čitanje.

Klub HDZ-a upozorio je na mišljenja Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva pravosuđa da je predloženi zakon površan, neprecizan, nepodoban za konačnu saborsku raspravu.

U ime toga Kluba Marina Matulović-Dropulić izražava žaljenje što predlagatelj - Vlada, nije uvažio glavninu primjedbi stručnjaka, kao ni upozorenja s lokalnih razina da bi donošenje predloženog zakona barem nekoliko godina blokiralo razvoj i investicije.

Uz Klub HSLS-a, za treće čitanje zauzeo se i Klub IDS-a, čiji predstavnik Valter Drandić dijeli mišljenje kolega da novi zakon ne bi riješio glavnu boljku - bespravnu gradnju.

U moguće učinke predloženog zakona dvoji i saborski Odbor za prostorno uređenje.

Novi zakon, kaže predsjednik Odbora Zlatko Kramarić, neće omogućiti bržu i jednostavniju gradnju, a postoji i bojazan da će pojačati bespravnu gradnju, jer će u provedbi više problema biti za građane, nego za velike investitore.

Kramarić upozorava i da je upitnja mogućnost provedbe zakona, s obzirom da bi puno stvari tek trebalo propisati u 12 podzakonskih akata, a rokovi za njihovo donošenje, kaže, nisu realni.

Klub SDP-a podržava predloženi zakon, zadovoljan je što je svojim konceptom blizak sličnima europskim zakonima, no Vesna Podlipec pita može li on riješiti hrvatske probleme.

SDP pozdravlja nakanu da se smanji broj obveznih dokumenata prostoronog uređenja, da se olakša gradnja javnih sadržaja.

Zamjenik ministra prostornog uređenja Mladen Ružman ističe da konačan tekst zakona ukida lokacijsku dozvolu, uvodi doprinos za komasaciju, povećava ovlasti urbanističkog inspektora.

Briše se obveza davanja mišljenja županijskog odnosno gradskog zavoda za prostorno uređenje o detaljnom planu uređenja, a država, županije, gradovi i općine dobivaju pravo prvokupa na nekretnine na određenom području u svoju korist.

Prvo čitanje predloženog zakona, Sabor je proveo u veljači 2002.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije