Saborski klubovi o Zakonu o istospolnim zajednicama

PRIJEDLOG zakona o istospolnim zajednicama dobio je danas podršku većine klubova u Hrvatskom saboru, a njegovu su se donošenju usprotivili klubovi HDZ-a, HB-a i HSP/HKDU-a.

Anto Kovačević se, u ime Kluba HSP/HKDU-a, usprotivio davanju prevelike važnosti donošenju predloženog zakona, ocjenjujući da bi prioritet trebale imati socijalne teme.

"Ovdje se radi o uništavanju temelja hrvatske obitelji, hrvatske države, kirurgiji protiv vrijednosti Domovinskog rata, vrijednosti kršćanske obitelji", kazao je Kovačević, ustvrdivši da je zakonsko priznavanje istospolnih zajednica udarac natalitetu.

Usprotivio mu se Mladen Godek (Klub Libre), koji je "svima koji misle da će ovaj zakon povećat broj homoseksualaca i smanjiti natalitet" poručio da "zakon ne radi djecu".

Zastupnike je pozvao da se odreknu licemjerja, jer homoseksualnost, kaže, nije izum ovoga stoljeća i ovoga naroda.

Zdravka Bušić (Klub HB-a) ocijenila je da predloženi zakon ne uvažava argumente koji proizlaze iz povijesti, kulture, mentaliteta i običaja hrvatskog naroda, kao ni činjenicu da se 86 posto hrvatskih građana izjasnilo katolicima.

"Mi smo ovdje zbog hrvatskih građana, a hrvatski građani ne odobravaju ovaj zakon. Nećemo ga donositi zbog nekih kvazieuropejaca koji smatraju da trebamo preslikavati zakone neovisno o njihovoj kvaliteti", rekla je Bušić.

Ljubica Lalić (HSS) upozorila je na nepostojanje podataka o brojnosti homoseksualaca među hrvatskim građanima, kao i na činjenicu da su samo dvije europske države (Belgija i Nizozemska) ozakonile homoseksualne brakove, dok su se druge države zaustavile na zakonskoj zabrani diskriminacije homoseksualnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalić smatra da će predloženi zakon preslikati rješenja koja se odnose na izvanbračne zajednice osoba različitog spola na istospolne zajednice i tako ih približiti instituciji braka.

"Ovim ćemo zakonom djelomično udovoljiti zahtjevima nekih udruga koje su možda Vladu uvjerile u svoju rasprostranjenost i ugroženost te nepoštivanje ljudskih prava", ocijenila je Lalić, dodajući da se točnost navoda udruga ne može provjeriti dok se "tabuiziraju teme stvaranjem ozračja linča svih onih koji misle drugačije od ponekog predsjednika udruge".

Upozorila je na podnormiranost zakona i na poteškoće koje bi u njegovoj primjeni mogla izazvati definicija istospolne zajednice, koja govori o zajednici dvije osobe istog spola koje nisu u braku, izvanbračnoj ili drugoj istospolnoj zajednici, a koja traje najmanje tri godine.

Takva bi odredba, kaže Lalić, mogla dovesti do toga da se istospolnim partnerima pred zakonom smatraju i cimeri.

Da predloženi zakon predstavlja kvalitetan iskorak prema europskim standardima poštivanja ljudskih prava mišljenje je Kluba HSLS-a, u čije je ime Đurđa Adlešić izrazila nadu da će donošenje zakona smanjiti animozitet prema homoseksualcima.

Založila se za zabranu diskriminacije na osnovi istospolne zajednice, kao i diskriminacija zbog homoselsualne orjentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara