54.90.119.59 US
 

Saborski klubovi podržali konačni prijedlog Zakona o otpadu

Piše:
srijeda, 1.12.2004. 13:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI klubovi podržali su danas Konačni prijedlog Zakona o otpadu, po kojemu bi teret zbrinjavanja otpada ubuduće trebali snositi oni koji su otpad proizveli.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić uvodno je upozorila da je stanje na području zbrinjavanja otpada najveći ekološki problem u državi.

Naglasila je da se u izradi zakona Vlada vodila mišlju da onečišćivač plaća zbrinjavanje otpada, zbog čega je posebna pozornost posvećena reciklaži.

Izvijestila je da je Ministarstvo, putem javnog natječaja, sklopilo ugovore o sanaciji divljih odlagališta s 33 jedinice lokalne samouprave, u vrijednosti od 330 milijuna kuna, raspisan je i drugi natječaj, na koji se javilo 160 gradova i općina.

Minstrica najavljuje da će država osigurati novac za sanaciju svim jedinicama lokalne samouprave koje su odredile lokacije odlagališta te izradile studiju utjecaja na okoliš i projektnu dokumentaciju.

Najavila je da će umjesto jedinica lokalne samouprave koje u određenom roku nisu odredile lokaciju deponija taj posao napraviti Vlada, kao i to da će država financijski pomoći izradu projektne dokumentacije za odlagališta na području posebnog državnog interesa, te u brdsko-planinskim krajevima.

Zakonom je utvrđena naknada općinama za zbrinjavanje otpada, u slučajevima gdje više općina ima zajedničko odlagalište, a predviđena je i naknada za umanjenu cijenu nekretnina i loše životne uvjete građanima koji odlagališta imaju u svom susjedstvu.

Ministrica je ocijenila da je naknada od 35 kuna, koliko u prosjeku plaćaju obitelji za zbrinjavanje komunalnog otpada preniska, te da će cijene morati postupno rasti, kako bi se pokrila nabavka kontejnera za staklo i papir i sanacija odlagališta.

Predloženi zakon podržali su svi klubovi, iako dio oporbe smatra da bi prijedlog trebalo tehnički doraditi, i, umjesto u hitnoj proceduri, razmotriti u dva saborska čitanja.

Zvonimir Mršić (SDP) upozorio je da bi obvezu zbrinjavanja ambalažnog otpada trebalo propisati i tvrtkama uvoznicima, a ne samo proizvođačima.

Tako prikupljen novac, po Mršiću bi trebalo odlaziti u poseban fond iz kojeg bi se tvrtkama s licencijom plaćalo zbrinjavanje komunalnog otpada po stvarno zbrinutom otpadu, što bi nadomjestilo predviđeno povećanje cijena.

Ocjenu dijela zastupnika da bi država u cijelosti trebala na sebe preuzeti određivanje lokacija za odlaganje otpada ministrica je oštro otklonila, naglašavajući da o tomu računa moraju voditi gradonačelnici.

Ako nisu napravili taj posao, gradonačelnici moraju snositi odgovornost i platiti zbrinjavanje otpada općini koja ima uredno odlagalište otpada, kazala je.

Svi klubovi su podržali i Konačni prijedlog Zakona o zaštiti zraka, uz napomenu SDP-ovaca da "žale što neće sudjelovati u glasovanju o prijedlozima, jer se u ovoj sabornici falsificira kvorum".

Foto: FAH

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije