54.162.173.119 US
 

Saborski Odbor dao tumačenje na odredbe Zakona o zateznim kamatama

Piše:
petak, 30.4.2004. 18:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI zastupnici prihvatili su popodne tumačenje saborskog Odbora za zakonodavstvo o odredbama Zakona o zateznim kamatama.

Po tom tumačenju za razdolje do godine dana primjenjuje se konformni način obračuna kamata, a tako izračunane kamate na kraju godine se ne pripisuju glavnici, a za razdoblje dulje od godinu dana primjenjuje se razmjeran, odnosno jednostavan način obračuna.

U svakidašnjem životu to će značiti da se kamate neće smjeti pripisivati glavnici, pa onda obračunavati zateznu kamatu na taj zbroj, što se sada čini.

Tumačenje što ga je dao Hrvatski sabor povoljnije je za dužnike.

Poplava primjene komfornoga kamatnog obračuna pojavila se ranih 90-ih godina, u vrijeme visoke inflacije, kad ga je primjenjivao bivši Zavod za platni promet, smatrajući to poštenijim za vjerovnike.

Iako je inflacija u međuvremenu zaustavljena, banke su i dalje primjenjivale takve, u osnovi lihvarske kamate, i time brojne dužnike dovele na prosjački štap.

U nastavku sjednice većina zastupnika nije prihvatila nijedan zakonski prijedlog koji je predložila oporba, pa tako ni onaj o izravnu izboru gradonačenika i župana.

Sam prijedlog ocijenjen je dobrim, no saborska većina čeka da Vlada dostavi cjelovit prijedlog zakona o izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, najavljen za jesen.

Kako se od Vlade očekuju i izmjene Stečajnoga zakona, danas nije prošao projekt HNS/PGS u vezi s materijalnom zaštitom radnika u stečaju poduzeća.

Saborski zastupnici su prihvatili izmijene Poslovnika, pa će novu sjednicu, vjerojatno sredinom svibnja, Hrvatski sabor početi s novim pravilima za Aktualno prijepodne. Tako će se ubuduće Vladi postavljati 40-ak pitanja, redoslijed će se određivati ždrijebom, a broj pitanja po klubu ovisit će o njegovoj veličini.

Saborski zastupnici također su Duška Ljuštinu imenovali jedanaestim članom Programskog vijeća HRT-a.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije