SAD ukida ograničenja putovanja za Libiju, ukida dio trgovačkih sankcija

SJEDINJENE Države su u četvrtak ukinule zabranu putovanja u Libiju, koja je bila na snazi 18 godina, a predsjednik George W. Bush poduzeo je još jedan korak prema ublažavanju sankcija Libiji dajući nekim tvrtkama ovlasti da sklapaju ugovore s tom zemljom.

"Američke tvrtke, koje su prije sankcija imale ispostave u Libiji, od danas su ovlaštene pregovarati o ponovnom ulasku u Libiju", navodi se u priopćenju Bijele kuće koja tim potezima nagrađuje libijsku odluku odricanja od razvijanja programa nuklearnog oružja. .

"Sjedinjene Države će poduzeti korake kako bi ohrabrile Libiju da nastavi ovim putem, uključujući ukidanje ograničenja uporabe američkih putovnica za putovanje u Libiju, kao i druge korake", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Sean McCormack.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je ta odluka "priznanje za konkretne korake Libije da se odrekne oružja masovnog uništenja i izgradi temelje libijskog gospodarskog rasta i reintegracije u međunarodnu zajednicu".

Izjava dolazi dan nakon što je Libija opovrgnula izjavu svojega premijera Shokrija Ghanema koji je rekao da Libija nije odgovorna za podmetanje bombe u zrakoplov PanAma srušen 1988. iznad Lockerbia u Škotskoj.

Libija je u kolovozu prošle godine u pismu Vijeću sigurnosti UN-a prihvatila odgovornost za taj bombaški napad. McCormack je kazao da je Libija jučerašnjim povlačenjem izjave svojega premijera "pojasnila da njezina izjava od 15. kolovoza još uvijek stoji".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara