SAD uspostavlja diplomatsku nazočnost u Libiji

SJEDINJENE Države ponovno su uspostavile diplomatsku nazočnost u Libiji nakon desetljeća neprijateljstava, potvrdili su u utorak američki i libijski dužnosnici.

"Da, Amerikanci su došli u Libiju kako bi radili u odjelu za američke interese belgijskog veleposlanstva i Libijci će otputovati u Ameriku kako bi radili u tamošnjem odjelu za libijske interse", rekao je libijski ministar vanjskih poslova Mohamed Abderrhmane Chalgam novinarima u Londonu.

Neimenovani američki dužnosnik potvrdio je da se jedan američki diplomat vratio u Tripoli.

"Trenutačno imamo jednog diplomata u Tripoliju koji će pomagati američkim stručnjacima za oružje za masovno uništenje", rekao je. "To je prvi put da ondje imamo nekoga", naglasio je.

Dodao je da se dolazak drugih američkih diplomata u Tripoli očekuje kasnije ovog mjeseca.

Potez je uslijedio nakon dramatične odluke Libije u prosincu da odustane od programa razvoja oružja za masovno uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države i Libija nikada nisu prekinule diplomatske odnose, no do dolaska američkog diplomata u Tripoli u odjelu za američke interese belgijskog veleposlanstva radili su belgijski diplomati.

Posljednjeg veleposlanika iz Tripolija Washington je povukao 1980. nakon napada na američko veleposlanstvo.

Libijski ministar najavio je i da će SAD ublažiti ograničenja za američke putnike koji putuju u Libiju.

Američko veleposlanstvo u Londonu potvrdilo je u petak da je u razgovorima američkih, britanskih i libijskih dužnosnika bilo riječi i o mogućem ukidanju ograničenja na korištenje američkih putovnica za putovanja u Libiju, pod uvjetom da Libija nastavi ispunjavati svoje obveze.

Takav potez bio bi prvi korak prema ublažavanju američkih sankcija Libiji.

Libija se i dalje nalazi na popisu State Departmenta zemalja koje podržavaju terorizam. Američki predsjednik u siječnju je produljio sankcije toj zemlji za još šest mjeseci.

Chalgamov posjet Londonu prvi je posjet jednog libijskog ministra vanjskih poslova Britaniji od dolaska libijskog vođe Muammara Gaddafija na vlast 1969. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara