54.81.117.119 US
 

Sanader: Potpisivanjem Protokola 7 uvozne kvote neće se povećati

Piše:
petak, 2.4.2004. 18:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREMIJER Ivo Sanader odbacio je danas HSS-ove ocjene da će se proširenjem EU-a za deset novih članica povećati uvozne kvote, kazavši da je HSS, u Interpelaciji o radu Vlade na Protokolu 7, "iznio niz neistina i laži".

Kvote neće biti veće, rekao je premijer Sanader na sjednici Hrvatskog sabora, ističući da je glavni cilj hrvatske Vlade osigurati da se kvote zbrajaju (između sadašnjih i novih članica EU-a), te da budu i manje od sadašnjih.

Dodao je da pregovori teku povoljno za Hrvatsku, a u prilog tomu naveo je da bi Hrvatska trebala dobiti neograničeni izvoz poljoprivrednih proizvoda i u deset novih članica EU-a, osim vina, ribe i goveđeg mesa.

Odbacio je HSS-ove tvrdnje da Vlada pregovara protuzakonito, ističući da su pregovori apsolutno legitimni.

Premijer je također rekao da su netočni HSS-ovi navodi da se pregovori trebaju temeljiti na Zakonu u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), dodajući da je za njih "nadležan Zakon o sklapanju međunarodnih ugovora, na temelju kojega je i Račanova Vlada odlučila krenuti u pregovore s EU-om".

Sanader se vrlo kritički osvrnuo i na HSS-ovo podnošenje Interpelacije o radu Vlade na Protokolu 7.

"Da nismo ozbiljna Vlada, kakva jesmo, ovo (Interpelaciju) bismo vratili natrag, uz obrazloženje da tekst vrvi neistinama i lažima", rekao je premijer Sanader.

Odbacio je i HSS-ovo stajalište da je Vlada za pregovore trebala pričekati zaključak Hrvatskog sabora, te je podsjetio da je bivša Vlada, u kojoj je bio i HSS, odlučila potpisati Dodatni protokol u sklopu SSP-a bez prethodnog mišljenja Hrvatskog sabora o pregovaračkoj platformi.

Premijer Sanader također je rekao kako su lažne tvrdnje da su predstavnici njegove Vlade dva puta o Protokolu 7 pregovarali u Vijeću za stabilizaciju.

"To tijelo nije ni osnovano, Vlada izravno pregovara s Europskom komisijom na temelju odluke Vlade Ivice Račana", naglasio je Sanader.

Dodao je da je Vlada spremna Protokol 7 poslati u Hrvatski sabor na ratifikaciju, unatoč odluci bivše (Račanove) Vlade da Protokol ne podliježe potvrđivanju u parlamentu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije