Sanader: Prijedlog proračuna stvara realne pretpostavke da se Hrvatska pokrene

PREMIJER Ivo Sanader rekao je danas da su osnovni ciljevi prijedloga državnog proračuna za ovu godinu potpora makroekonomskoj stabilnosti i gospodarstvu, borba protiv nezaposlenosti, društvena odgovornost s većim izdatcima za mirovine, branitelje i rodilje, te potpora tijelima odgovornima za jačanje hrvatskog približavanja euroatlanskim integracijama.

Unatoč ograničenjima proračun pokazuje da Vlada počinje ostvarivati predizborna obećanja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, rekao je premijer Sanader predstavljajući u Hrvatskom saboru prijedlog proračuna za ovu godinu.

Prijedlog proračuna, rekao je, rađen je u uvjetima očekivanog usporavanja ekonomskog rasta, a ograničen je i visokim iznosom za otplate dugova - ove godine na naplatu stiže ukupno oko 22 milijarde kuna - 16,8 milijardi glavnice i oko 5 milijardi kuna kamata. Uz to, Sanader kao ograničenje navodi i više od 6 milijardi kuna financijskih obveza koje je bivša Vlada prenijela u ovu godinu.

Prijedlog proračuna pokazuje odlučnost Vlade da provodi održivu fiskalnu politiku koja podupire makroekonomsku stabilnost i put prema euroatlanskim integracijama, kazao je Sanader, zaključujući da "proračun stvara realne pretpostavke da se Hrvatska pokrene".

Prijedlog proračuna predviđa rast BDP-a u ovoj godini od 3,2 posto, inflaciju od oko 2,4 posto i stabilan tečaj.Proračunski prihodi planiraju se u iznosu od 79,5 milijardi kuna, što je 6,4 posto više nego prošle godine, a rashodi u iznosu 84,9 milijardi kuna, što je porast za 5,7 posto. Planirani deficit konsolidirane središnje države je 4,5 posto BDP-a, a deficit samog proračuna 2,7 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na ograničenja je upozorio i ministar financija Ivan Šuker, poručujući da će Vlada nastojati izvršiti proračun po svim pozicijama kako ih utvrdi Sabor. Državni interes ne može biti u suprotnosti s voljom Sabora, poručio je Šuker, prozivajući bivšu Vladu da je mijenjala planove prihoda i rashoda, npr. vezano za autoceste, pravdajući to državnim interesom.

Premijer Sanader upozorio je i na visok vanjski dug koji je krajem 2003. dosegnuo 23,7 milijardi dolara. Zabrinjava dinamika rasta tog duga, jer je samo u 2003. povećan za 8,2 milijarde dolara. To je dinamika koju ova Vlada ne može, ne smije i neće nastaviti, poručio je Sanader.

Proračun, kazao je, podupire makroekonomsku stabilnost kroz smanjenje deficita, te predviđa sredstva za plaćanje zatečenih dugova (530 milijuna kuna u zdravstvu, 100 milijuna za sudske sporove, milijardu kuna HAC-a, 300 milijuna kuna HBOR-a, itd.).

Predloženi proračun nastavlja potporu gospodarstvu i stvara uvjete za odgovorno provođenje značajnih infrastrukturnih projekata, pa će se tako za investicije HAC-a osigurati 5,6 milijardi kuna, za HC 1,8 milijardi, za Hrvatske vode 1,6 milijardi kuna, sa oko milijardu kuna planirana su sredstva za obnovu i povratak prognanika, za HŽ 1,57 milijardi kuna, itd.

Naveo je da se proračunom osiguravaju sredstva i za programe zapošljavanja, da je proračun društveno odgovoran i da se njime povećavaju izdvajanja za mirovine, branitelje i rodilje.

Podupiru se i tijela državne uprave odgovorna za jačanje hrvatskog približavanja euroatlanskim integracijama, pa tako na najveće relativno povećanje mogu računati ministarstva europskih integracija i vanjskih poslova, a povećavaju se i sredstva ministarstvima pravosuđa, znanosti.

(Hina) xbn/xibob ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara