Sarajevo: Održana komemoracija povodom smrti Alije Izetbegovića

U POVODU smrti Alije Izetbegovića u Sarajevu je u utorak održana komemorativna sjednica državnih tijela vlasti Bosne i Hercegovine na kojoj su o pokojnom predsjedniku te države govorili njeni sadašnji visoki dužnosnici i Izetbegovićevi ratni suradnici.

Na komemoraciji su sudjelovali i brojni prestavnici međunarodne zajednice akreditirani u BiH, no ponovo je bilo upadljivo odsustvo bilo kojeg dužnosnika iz Republike Srpske.

Izražavajući još jednom sućut Izetbegovićevoj obitelji, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je preminuo svjedok i čimbenik velikih povijesnih promjena koje su u njegovoj zemlji bile praćene užasnim stradanjem naroda.

Čović je istaknuo kako se Izetbegović, iako i sam žrtva nasilja, tijekom cijelog svog djelovanja odlučno protivio nasilju zagovarajući toleranciju i sporazumijevanje.

Nesporni vođa bošnjačkog naroda, kako je Izetbegovića opisao Čović, ostat će zapamćen po svom dosljednom zalaganju za kompromis ali i po tome da je iza njega ostala postojati BiH ma koliko nesavršena bila.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kazao je kako je najbolji način da se Izetbegoviću oduži raditi na ispunjenju njegova zavjeta, a to je uključivanje te zemlje u europske integracije, što je najbolje jamstvo da se ratna stradanja i genocid nikada više neće ponoviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Mirko Pejanović kao Izetbegovićevu najveću vrijednost iskaknuo je to što je on uvijek odlučno odbijao bilo kakvu mogućnost etničke podjele zemlje kao i revanšizam.

Pristajanje na takvo što bila je najveća opasnost po BiH i njen opstanak i Izetbegović je toga bio duboko svjestan i u najtežim danima, kazao je Pejanović.

Zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH Atif Dudaković, general kojega je Izetbegović posebice cijenio, kazao je na komemoraciji kako njemu ni njegovim suborcima ne treba vremenska distanca niti arhive da bi procijenili tko je i što bio pokojni predsjednik.

Dudaković je opisao Izetbegovića kao "ljudsku i moralnu gromadu" i osobu koja je nemoguću misiju svojim darom pretvorila u moguću.

Pokop Alije Izetbegovića bit će obavljen u srijedu na groblju Kovači u Sarajevu.

Državni protokol najavio je kako se očekuje dolazak velikog broja inozemnih izaslanstava, a ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH procijenilo je kako bi na posljednji Izetbegovićev ispraćaj u Sarajevu moglo stići do 150 tisuća ljudi iz svih dijelova zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara