SCG: I dalje na snazi Interpolova tjeralica za Thaqijem

MUP Srbije je, suprotno jučerašnjim tvrdnjama mađarske policije da je tjeralica Interpola za predsjednikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem povučena, priopćio da je Interpol obaviješten da je tjeralica još na snazi i da je proširena zbog sumnje da je (uz terorizam) Thaqi izvršio i kazneno djelo genocida.

"Molimo da u slučaju pronalaska te osobe pristupite uhićenju i ekstradiciji našoj zemlji", navodi se u dopisu upućenom Interpolu, koji je objavljen na internet stranici MUP-a Srbije.

Srbijanski premijer Zoran Živković izjavio je Radiju B92 da je Thaqi, nakon prekjučerašnjeg zadržavanja u budimpeštanskoj policiji, oslobođen na inzistiranje šefa UNMIK-a Michaela Steinera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko iz Srbije na tome nije insistirao. Da je Thaqi bio u Beogradu, bilo bi drugačije. Bilo je realno očekivati da ga, ako su ga uhitili izvan Beograda, neće izručiti Beogradu. Znali smo da će druge države tražiti njegovo puštanje, pa je bilo besmisleno inzistirati na izručenju, bilo je jasno što će se dogoditi. S druge strane, trebamo biti realni, što bi se dogodilo da je on izručen Beogradu, što bi se dogodilo sa Srbima u Gračanici, u Kosovskoj Mitrovici i drugdje?", kazao je srbijanski premijer.

Privođenjem i puštanjem Hashima Taqija mađarski organi pokazali su da imaju dvostruka mjerila, izjavio je novinarima srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić. On je podsjetio na slučaj pilota bivše JNA Emira Šišića, nedavno u Italiji osuđenoga na doživotni zatvor zbog rušenja helikoptera s UN-ovim promatračima 1992. godine u Hrvatskoj.

"Po tjeralici koju je raspisala Hrvatska, Šišić je uhićen u Mađarskoj, držan mjesecima u pritvoru usprkos mom obraćanju tadašnjoj ministrici pravosuđa Mađarske. Situacija je bila potpuno identična, ali mjerila i reakcija Budimpešte različita", kazao je ministar Batić. On je podsjetio da je Okružni sud u Prištini Thaqija 1997. godine osudio za kazneno djelo terorizma, da je presudu potvrdio Vrhovni sud Srbije, te da je 1996. godine protiv njega pokrenut postupak i zbog genocida. Thaqijevo puštanje na intervenciju Michaela Steinera, stav je ministra Batića, pokazuje da je "Thaqi Steinerov miljenik, a Steiner promotor Kosova-republike i mentor albanskih separatista".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara