Scheffer čestitao Sloveniji ulazak u NATO

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer u petak je, govoreći zastupnicima slovenskog parlamenta, čestitao Sloveniji na ulasku u NATO, rekavši da je članstvo nagrada za ono što je učinila na pripremama za učlanjenje, a pohvalio je i njenu ulogu u mirovnim misijama na Balkanu.

Kao prva država nekadašnje Jugoslavije koja je postala članicom NATO-a i Europske unije Slovenija je primjer uspješne tranzicije i predstavlja nadu za ostale, rekao je Scheffer koji je razgovarao i s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Janezom Drnovšekom i premijerom Antonom Ropom.

Odgovarajući na pitanje zastupnika u parlamentu o stanju na Kosovu, Scheffer je rekao da je razočaran jer je na njemu zatekao isto stanje kao prije mjesec dana, kad su tamo izbili nemiri, te da se od onda ništa nije promijenilo. Rekao je također da NATO ne razmišlja o odlasku s Balkana, te da će se zadržati u BiH i nakon što mirovnu misiju u toj državi preuzme Europska unija.

Scheffer je izrazio mišljenje da eventualna uloga NATO-a u Iraku može biti aktualna kad se donese odgovarajuća rezolucija UN-a, a u mirovnoj bi misiji uz europske trebale sudjelovati i arapske države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za širu mirovnu misiju u Iraku morali bi biti rezolucija UN-a, te poziv suverene i legitimne iračke vlade, ocijenio je.

Slovenski premijer Anton Rop rekao je da će Slovenija i u okviru NATO saveza ostati u mirovnim misijama u kojima sada sudjeluje, a riječ je uglavnom o mirovnim operacijama u BiH i na Kosovu.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara