SCHROEDER UPOZORIO NA TEŠKE POSLJEDICE ODBIJANJA REFORMI

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u utorak je upozorio da bi oporbeno odbijanje njegova paketa reformi imalo fatalne posljedice te je pozvao oporbu da u parlamentu dade svoj glas za reforme.

Paket reformi, koji se dotiče i radnog i poreznog zakonodavstva, već je prošao u donjem domu njemačkog parlamenta, ali mu još slijedi očitovanje gornjeg doma, Bundesrata, u kojem većinu ima oporbeni konzervativni kršćansko-demokratski savez CDU/CSU.

Prijedlog je sad upućen odboru za posredovanje koji će nastojati iznaći kompromis prihvatljiv objema stranama. Konačno glasovanje o preuređenom prijedlogu predviđeno je za prosinac.

"Blokada prijedloga zakona u Bundesratu imala bi fatalne posljedice po Njemačku", rekao je Schroeder, ustvrdivši kako bi neuspjeh reformi na srednji rok izazvao urušavanje njemačkog sustava socijalne pomoći i nanio štetu svjetskom gospodarstvu.

Njemačka je najsnažnija ekonomija u EU i treća po snazi u svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački je kancelar priznao da će trebati vremena kako bi njegove strukturne reforme proizvele pozitivne gospodarske impulse, što je razglog da vlada želi smanjenje poreza na dobit uvesti već od 1. siječnja 2004., umjesto 2005., kako je bilo najavljeno.

No vodstvo CDU/CSU-a zaprijetilo je vetom na taj prijedlog ako se ne provedu i druga smanjenja državne potrošnje kako bi se ponovno uspostavila kontrola nad proračunskim manjkom i državnim dugom.

Schroeder ih je pokušao umiriti rekavši kako su trenutačne reforme tek prvi korak i da su nužne druge promjene.

Njemačka je limit proračunskog deficita, koji bi u državama eurozone morao biti manji od 3 posto, probila prošle godine, a to će se vjerojatno dogoditi i ove, a možda i 2004. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara