SiCG predao Hrvatskoj osam posmrtnih ostataka

Vladin Ured za zatočene i nestale danas je na graničnom prijelazu Ilok preuzeo od Srbije i Crne Gore posmrtne ostatke osam osoba ekshumiranih s groblja u Novom Sadu. L

Istodobno Srbiji i Crnoj Gori predani su posmrtni ostatci triju osoba ekshumiranih na Banovini i u Podunavlju, u skladu sa željama njihovih obitelji da se pokopaju u Srbiji i Crnoj Gori.

Po riječima predstojnika Ureda za zatočene i nestale pukovnika Ivana Grujića, u SiCG do sada je ekshumirano 200 osoba, koje su na Vladinu popisu zatočenih i nestalih.

Osobe čiji su posmrtni ostatci danas predani Hrvatskoj ubijene su u Podunavlju i bačene u Dunav, rekao je pukovnik Grujić, dodavši kako glede nestalih i zatočenih ima još otvorenih pitanja između Hrvatske i SiCG. "Očekujemo nastavak ekshumacije neidentificiranih posmrtnih ostataka u SiCG", rekao je, dodavši, kako Hrvatska od te države očekuje i obavijesti kojima raspolaže njezina administracija o nestalima i masovnim grobnicama na nekad okupiranim hrvatskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Komisije SiCG za nestale Maksim Korać istaknuo je kako je SiCG do sada Hrvatskoj predao posmrtne ostatke 25 identificiranih osoba te da SiCG "neće žaliti truda i novca" kako bi se u što kraćem roku ekshumirale osobe koje traži Hrvatska.

Dodao je da SiCG od Hrvatske potražuju još 520 svojih državljana, a obitelji koje su iz Hrvatske izbjegle u "Bljesku" i "Oluji" 2701 osobu.

"Po hrvatskim podatcima, a temelje se na podatcima Međunarodnoga odbora Crvenoga križa, u "Bljesku" i "Oluji" nestala je 1001 osoba", rekao je Grujić, dodavši kako Hrvatska te podatke smatra točnima.

(Hina) draž mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara