54.224.108.85 US
 

Silobrčić: Prijedlog zakona o HRT-u ´korak unazad´ od javne televizije

Piše:
petak, 13.12.2002. 16:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Vijeća HRT-a Vlatko Silobrčić ocijenio je danas da je prijedlog novog zakona o HRTu ´korak unazad´ od javne televizije.

Na današnjoj, prvoj, konferenciji za novinare Vijeća HRT-a Silobrčić je kao najveću primjedbu prijedlogu zakona o HRT-u naveo smanjenje broja članova Vijeća HRT-a, te promjenu u načinu izbora njegovih članova, koje bi trebao potvrđivati Sabor.

Odbacujući tvrdnje da je Vijeće bilo nekompetentno za ostvarivanje zakonom predviđenih zadaća Silobrčić je rekao da je aktualni zakon, u kojem je ključna uloga povjerena ´pluralističkom Vijeću, izabranom od javnosti´, omogućio početak procesa transformacije državne Hrvatske radiotelevizije u javnu ustanovu.

Ustvrdio je da je u 18 mjeseci rada Vijeće potpuno ispunilo svoje zakonske obveze izborom glavnih urednika, imenovanjem urednika programa, davanjem prethodnog mišljenja pri izboru ravnatelja i sudjelovanjem u donošenju Statuta HRT-a.

´U posljednje se vrijeme Vijeće optužuje za sve probleme na HRT-u, kao da je kuća prije funkcionirala besprijekorno´, kazao je Silobrčić dodajući da se ´te objede mogu tumačiti željom politike da se pripremi teren za izmjenu Zakona, kojim bi se Vijeće sastavljeno od predstavnika javnosti zamijenilo Vijećem koje će izabrati Sabor´.

Istaknuvši kako ´rušenjem aktualnog Vijeća´ politika želi preuzeti kontrolu nad HRT-om član Vijeća Ante Čović, ocijenio je da se zakon pod hitno želi promijeniti zbog predstojeće izborne godine.

Čović je dodao da je važeći Zakon o HRT-u, koji je nazvao ´civilizacijskim napretkom´ u odnosu na ranije zakone dobio niz pohvala međunarodnih institucija.

Upitan hoće li na sljedećoj sjednici ponovno raspravljati o uredničkim ostavkama, Silobrčić je rekao da će tu točku uvrstiti na dnevni red samo zato što je to od njih zatražilo Upravno vijeće HRT-a, iako Vijeće smatra da isto pitanje ne treba ponovno povlačiti.

Vijećnici su najavili da će na sljedećoj sjednici prihvatiti programsku shemu za sljedeću godinu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije