54.224.91.58 US
 

Sindikat dao Ronku 15 dana za deblokadu računa Županije

Piše:
četvrtak, 24.8.2006. 13:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) priopćio je danas da je postupak mirenja između Požeško-slavonske županije i toga sindikata jučer zaključen sporazumom u šest točaka kojim bi se spor zbog neisplate plaća trebao riješiti u roku od 15 dana deblokadom računa Županije i nagodbom o dinamici isplate.

Ukoliko u tom roku ne bude riješen problem plaća koje zaposlenici Županije nisu dobili od travnja, Sindikat najavljuje štrajk.

Nagodba o dinamici isplate zaostalih plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Županije bila bi, prema sporazumu, zaključena u roku tri dana od deblokiranja računa Županije.

U zamjenu za traženi "time-out", župan Ronko je prihvatio prijedlog Sindikata o stavljanju u mirovanje započetih postupaka otkaza zaposlenicima Županije dok se ne riješi pitanje isplate plaća, a nakon toga dvije će strane zajednički preispitati listu neraspoređenih djelatnika sukladno novoj sistematizaciji i mjere za zbrinjavanje, kaže se u priopćenju.

Sindikat ističe da se potpisanim sporazumom uspostavlja 15-dnevni socijalni mir tijekom kojeg župana Ronko treba naći način za deblokadu računa Požeško- slavonske županije.

U priopćenju Sindikat navodi da su moguća dva rješenja za deblokadu računa.

"Jedan je dogovor sa Slavonskom bankom oko načina podmirenja obveza nakon čega je Banka spremna povući blokadu, kako je u medijima potvrdio i predsjednik uprave Banke Ivan Mihaljević, a koje kao jedino moguće sugerira i glasnogovornik Vlade Ratko Maček", kaže se u priopćenju.

Drugo rješenje, koje Ronko smatra jedinim ispravnim, "jest namirenje štete od 280 milijuna kuna" od strane Vlade RH.

Sindikat dodaje da postoji i treće, u medijima sve češće najavljivano rješenje situacije, a to je raspuštanje Skupštine Požeško-slavonske županije i imenovanje povjerenika Vlade i raspisivanje novih, izvanrednih izbora.

Ukoliko problem ne bude riješen u narednih 15 dana, zaposlenici Županije požurit će odluku o razrješenju situacije štrajkom koji će značiti obustavu svih poslova Županije, budući da do početka postupka mirenja poslodavac nije predložio donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kaže se u priopćenju.

Sindikat podsjeća da Županija nema osigurana ni osnovna sredstva za redovitu djelatnost.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije