SKUP O MEDIJIMA: NUŽNO UNAPRIJEDITI PROFESIONALNE ETIČKE STANDARDE I TRANSPARENTNOST POSLOVANJA

Novinari, nakladnici, predstavnici njihovih udruga, predstavnici Vlade i medijski stručnjaci ocijenili su na međunarodnoj konferenciji o hrvatskim medijima u Opatiji da je potrebno unaprijediti profesionalne etičke standarde glasila i transparentnost poslovanja nakladničkih kuća.

Uspostavljanje takvog samoregulativnog sustava preduvjet je poboljšanja kvalitete medija kao javnog servisa i snažno je uporište konsolidacije neovisnosti javnih glasila. Time se pridonosi i prilagođavanju jedne od bitnih sastavnica hrvatske društvene i gospodarske strukture europskim standardima, zaključili su sudionici zadnjeg dana skupa koji su organizirali Međunarodni centar za obrazovanje novinara (ICEJ) i Zaklada Konrad Adenauer.

S obzirom na mogućnost i obveze koje proizlaze iz novog medijskog zakonodavstva, kao i realne uvjete i teškoće u kojem funkcioniraju hrvatski mediji, a imajući u vidu iskustva i dostignuća u razvijenim susjednim zemljama, sudionici savjetuju novinarskim i nakladničkim udrugama da "pojačaju i operacionaliziraju suradnju radi izrade zajedničkog novinarskog kodeksa i osnivanja zajedničkog tijela struke za implementaciju dobrih novinarskih običaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudionici međunarodne konferencije podržali su planove nakladnika da se prema prokušanim modelima zemalja EU organizira autonoman sustav i dragovoljna kontrola naklada, odnosno gledanosti i slušanosti elektroničkih glasila, kako bi se što prije uspostavilo uređeno medijsko tržište.

U organizaciji skupa stručnu pomoć su pružili Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska udruga nakladnika, Hrvatska udruga radija i novina, te Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara