Slovenija: Poskupljenja nisu u vezi s ulaskom u EU

NOVE cijene na autocestama, u poštama i na željeznici koje u Sloveniji važe od 1. svibnja nisu u neposrednoj vezi s ulaskom u Europsku uniju, ustvrdio je u ponedjeljak novi ministar za europske poslove Milan Cvikl dodajući da su ona bila ranije programirana i nemaju veze s ulaskom u EU niti sa strahovima o velikom povećanju nekih cijena.

Uz spomenuta, očekuju se i poskupljenja udžbenika, automobilskog osiguranja, a nove cijene svojih usluga već su počele naplaćivati i domaće banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neki ekonomisti smatraju da bi mogući val poskupljenja mogao biti izazvan brzim uvođenjem eura.

Guverner centralne banke Mitja Gaspari najavio je da će Slovenija već u lipnju predati molbu za ulazak u mehanizam europskih tečajeva ERM 2 kao "čekaonicu" za uvođenje eura 2007. godine. To znači da bi tečaj tolara bio manje-više fiksiran uz euro uz manja odstupanja, no centralna banka vjeruje da je sadašnji tečaj realno tržišni. U tom slučaju ne bi bilo jednokratne devalvacije tolara koja bi izazvala pad standarda niti njegove revalvacije koja bi, ako se najavi, mogla privući burzovne špekulante da ga otkupljuju u većim količinama kako bi zaradili na tečajnoj razlici.

Gaspari trgovcima u preporučuje da već sada počnu uz cijene u tolarima isticati i cijene artikala u europskoj zajedničkoj valuti jer je, kako navodi, jasno da se je Slovenija ulaskom u Europsku uniju potencijalno odrekla i dijela suverenosti, među ostalim i na području monetarne politike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara