Slovenija: Uložen zahtjev za istražni postupak protiv Rupela

Okružno državno tužiteljstvo u Ljubljani zatražilo je od sudskih vlasti zahtjev za istragu protiv ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, priopćila je u ponedjeljak državna tužiteljica Zdenka Cerar.

Sudski istražitelji moraju prikupiti podatke koji će potvrditi ili odbaciti sumnju da je Rupel početkom ove godine, pokušajem osnivanja diplomatske akademije u Portorožu, zlorabio službeni položaj jer je za još nepostojeću instituciju na kojoj bi i sam bio predavač namjeravao iz državnih sredstava izdvojiti više od 35 tisuća eura.

Sam Rupel prošlog je tjedna izjavio da se protiv njega vodi "medijska hajka" u kojoj je afera oko diplomatske akademije sredstvo da se iz sadašnje vlade izbaci i posljednji istaknuti političar koji je sudjelovao u osnivanju slovenske države, za što je optužio slovenske političke lobije povezane s ljevicom i bivšim predsjednikom Milanom Kučanom.

Kako je u ponedjeljak za tjednik "Mladina" izjavio glavni tajnik vlade Mirko Bandelj, Rupel unatoč spomenutoj aferi "aktivno djeluje i ima punu potporu premijera Antona Ropa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bandelj je rekao da se vlada neće miješati u sadašnji sudski postupak, ali je ocijenio spornim djelovanje šefa vladina ureda za borbu protiv korupcije Boštjana Penka koji je prvi u javnosti ocijenio da je u Rupelovu potezu osnivanja diplomatske akademije prisutan sukob interesa s mogućim elementima korupcije.

Slovenski politički analitičari sadašnje zaplete oko ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela ocjenjuju i u svjetlu nenajavljene kampanje za izbore sljedeće godine. U prvoj polovici godine održat će se izbori za predstavnike Slovenije u Europskom parlamentu, a na jesen bi se trebali održati i redovni parlamentarni izbori.

Rupela je, govoreći da je riječ o istom scenariju smjene ministara iz vlade po kojemu je i sam smijenjen, uzeo u zaštitu čelnik slovenske oporbe Janez Janša.

Iako je Rupel član liberalnih demokrata (LDS), stranke koju vodi premijer Anton Rop, obično ga se uvrštava u njezino desno krilo, odnosno u skupinu "državotvoraca" iz vremena slovenskog osamostaljenja, zajedno s Janšom, Bavčarom i drugim ministrima prve slovenske vlade koju je formirala nekomunistička stranačka koalicija Demos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara