Slovenski premijer zadovoljan imenovanjem Potočnika

Slovenski premijer Anton Rop izrazio je u srijedu zadovoljstvo potezom Romana Prodija koji je prvog slovenskog povjerenika u proširenoj Europskoj uniji imenovao pomoćnikom Guentera Verheugena, povjerenika EU za proširenje. L

Dosadašnji ministar za europske poslove Janez Potočnik će sve do završetka mandata Prodijeve ekipe djelovati kao neka vrsta povjerenika-pripravnika za procese širenja, javljaju slovenski mediji.

"Slovenija i Potočnik za to su područje najosposobljeniji, a i naši interesi leže u jugoistočnoj Europi na koju će se Unija širiti", izjavio je slovenski premijer.

Slovenski mediji ocjenjuju da bi Potočnik pozitivno mogao djelovati i na postupak uključenja Hrvatske u EU. Neki pak mediji navode kako bi zastupnici Europskog parlamenta mogli donijeti odluku da se buduće proširenje EU-a zamrzne čak do 2013. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Potočnikovu imenovanju ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je kako je bolje što mu je u djelokrug rada dato proširenje nego poljoprivreda, kako se prvotno mislilo.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Lojze Peterle izjavio je da će Potočnik imati određeni utjecaj na buduće odluke Bruxellesa, ali je pritom kazao kako bi osobno bio zadovoljniji da je prvome Slovencu u Bruxellesu u djelokrug dano područje regionalne politike koje, uz zajedničku poljoprivrednu politiku, raspolaže i najvećim sredstvima.

(Hina) xfl yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara