Slovenski veterani tuže se da ih vlast ne štiti od kleveta

ORGANIZACIJA slovenskih veterana iz 1991. najavila je prijave protiv odgovornih za javno iznošenje sumnji da su u borbama s nekadašnjom JNA za kontrolu nad graničnim prijelazom Holmec strijeljani ratni zarobljenici, piše današnji slovenski tisak.

Inicijativni odbor veteranske udruge "Holmec 2003" u kojemu su udruženi pripadnici teritorijalne obrane i policije najavio je - pišu "Delo", "Dnevnik" i "Večer" - kaznenu prijavu protiv predsjednice Helsinškog monitora Slovenije (HMS) Neve Miklavčič Predan. Ona je javno tvrdila da još nisu razjašnjene okolnosti smrti triju jugoslavenskih vojnika u borbama za taj prijelaz 28. lipnja 1991. godine. Novinarskom vijeću časti podnijeli su prijavu i protiv novinara mariborske "Večeri" Bojana Baumana koji je u svojim člancima prenosio njene tvrdnje.

"Ponovo se susrećemo s pitanjem hesu li mediji namijenjeni informiranju ili tome da se nekoga ocrni. Državna komisija već je konstatirala da u borbama za Holmec nije bilo kršenja ratnog prava", naveli su u pismu najvišim državnim institucijama slovenski veterani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše mariborska "Večer", pismo sa zahtjevom da ih se zaštiti od kleveta veterani su uputili i sadašnjem predsjedniku Janezu Drnovšeku, te bivšem predsjedniku Milanu Kučanu.

Na izjave Neve Miklavčič Predan o navodnim ratnim zločinima tijekom rata u Sloveniji pozivao se u nedavnom suočavanju sa Milanom Kučanom pred haškim tribunalom Slobodan Milošević. Tom je prilikom Kučan rekao da se je u borbama u Sloveniji poštovalo ratno pravo i da su se sumnje u kršenja ispitivale, o čemu postoji dokumentacija koja se može provjeriti.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara