54.144.21.195 US
 

Smanjuje se broj stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce

Piše: Hina
petak, 1.1.2016. 12:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: FAH

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) izvijestila je u petak da je sa socijalnim partnerima dogovorila smanjenje broja stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce.

"Nakon postignutog smanjenja za male poslodavce, naporima HUP-a stupit će na snagu izmjene i dopune Pravilnika kojima se smanjuje već propisana obveza o broju stručnjaka zaštite na radu i za velike poslodavce", ističe se u priopćenju.

Naime, kako objašnjava HUP, nakon pregovora sredinom godine u kojima je postignuto rasterećenje malih poslodavaca (do 49 zaposlenih radnika) kojima je vraćena mogućnost korištenja usluge vanjskih stručnjaka u području zaštite na radu umjesto nametanja obaveze da male tvrtke imaju zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, HUP je u pregovorima sa socijalnim partnerom (sindikatom) i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, postigao rasterećenje velikih poslodavaca.

Tako će izmjenom članka 8. stavka 2. Pravilnika, veliki poslodavci na svakih 2000 zaposlenih radnika morati imati dodatnog stručnjaka zaštite na radu II. stupnja, a ne kao što je do sada  bilo propisano, da dodatnog stručnjaka zaštite na radu I. stupnja moraju imati na svakih 500 zaposlenih radnika.


Izmjena se odnosi na velike poslodavce u kojima najmanje 80 posto radnika obavlja poslove s malim rizicima. HUP navodi da im je iz resornog ministarstva potvrđeno da će izmjene Pravilnika uskoro biti objavljene u Narodnim novinama.

HUP podsjeća da su u lipnju objavljene su Izmjene i dopune Pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu kojim je, kako ističe, zahvaljujući aktivnostima HUP-a, vraćena mogućnost za poslodavce do 49 zaposlenih da mogu ugovarati obavljanje poslova zaštite na radu s vanjskom tvrtkom.

 Naime, dodaje se u priopćenju, prethodnim izmjenama Pravilnika bila je uvedena obveza za sve poslodavce da imaju „unutarnjeg“ stručnjaka zaštite na radu tj. zaposlenu osobu s položenim ispitom za stručnjaka zaštite na radu, što je izmjenama Pravilnika u lipnju 2015. otklonjeno. Tako poslodavci koji zapošljavaju do 49 radnika, a kojih je najviše u Hrvatskoj, mogu i nadalje angažirati vanjske stručnjake ili pak birati mogućnost da zaposle stručnjaka za zaštitu na radu ili pak da osposobe nekoga od postojećih radnika.

HUP je "tijekom intenzivnih pregovora s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava inzistirao na tome da se poduzetnicima ostavi mogućnost izbora, bez nametanja novih obveza, što je na kraju i postignuto, jer su i predstavnici ministarstva prihvatili argumente i pokazali otvorenost za iznalaženje zadovoljavajućeg rješenja", stoji na kraju HUP-ova priopćenja. 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije