54.80.103.120 US
 

Spevec: Agenciji nije stigao nikakav zahtjev oko novina i knjiga

Piše:
petak, 12.3.2004. 15:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dobila nikakav službeni zahtjev, argumentirani upit da se očituje o potezima nekih novinskih kuća koje uz novine prodaju i knjige, a iz svega što se događa u Agenciji ne vide razloga da to učine po službenoj dužnosti, izjavila je danas za Hinu predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. L

S aspekta Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja ne radi se o vezanoj trgovini novine-knjiga, jer su u pitanju dva tržišta - tržište tiskanih medija, te tržište knjige. Izdavači medija na tržištu knjige ne postoje, tek ulaze na njega, i na tom tržištu nemaju vladajući položaj koji bi bio problem s aspekta Agencije, kazala je Spevec.

Objašnjava da bi o vezanoj trgovini bilo riječ u slučaju da se kupnja novina uvjetuje kupnjom knjige, pa novine ne bi koštale 6 kuna, nego 35 kuna. Ovdje to nije slučaj, jer kupac kupuje novine, te sam odlučuje hoće li još kupiti i knjigu, kazala je Spevec.

Napominje da iznosi mišljenje stručnih službi Agencije, da su o tome raspravljali i s konzultantima iz Italije, ali da samo Vijeće Agencije o tome nije raspravljalo.

Ponovila je da Agencija nije dobila nikakav službeni zahtjev da se očituje o cijelom slučaju, da joj se nije obratila ni Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Vijeće Zajednice nedavno je upozorilo na moguće štetne posljedice "vezane prodaje novine-knjige", zatraživši uz ostalo da se o tome očituje i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Akciju prodaje knjiga uz novine ovaj je tjedan pokrenuo Jutarnji list koji je uz kupljene novine darovao i primjerak romana Umberta Eca "Ime ruže", a u pokrenutoj biblioteci namjerava objaviti 30 djela svjetske književnosti. Te bi se knjige mogle kupiti uz novine, a cijena same knjige u tom bi slučaju bila 29 kuna (uz novine koje koštaju šest kuna). Sličnu akciju najavio je i Večernji list koji namjerava od ponedjeljka, 15. ožujka, krenuti s akcijom prodaje knjiga domaćih autora.

Vezano za pitanje predatorskih cijena (cijene ispod uobičajenih tržišnih kojima onaj tko ima dominantan položaj na tržištu trenutno odustaje od profita da bi u budućnosti ostvario profit i istisnuo konkurenciju), Spevec ističe da se te cijene vežu samo uz vladajući položaj na tržištu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ovom slučaju riječ je o tržištu knjiga, a Spevec ponavlja da dva novinska izdavača (EPH odnosno Styria) na tom tržištu nemaju značajan položaj.

Spevec je podsjetila da je praksa prodaje knjiga uz novine prisutna i u jednom broju europskih zemalja, posebno Italiji. Za sad ta praksa, ističe, nije bila pod lupom njihovih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija će pratiti daljnji razvoj situacije, kaže Spevec, ističući da bi za Agenciju bilo zabrinjavajuće kada bi novinski izdavači krenuli s prodajom velikog broja naslova, te kada bi njihov udio na tržištu knjige značajno narastao. Akcija ima neki rok, ako se ubuduće pokaže trajnijom i počnu rasti udjeli nakladnika medija na tržištu knjiga onda ćemo se time pozabaviti, poručila je.

Na upit je li možda riječ o nelojalnoj konkurenciji, Spevec ističe da to nije u domeni Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, nego Zakona o trgovini.

Tim Zakonom zabranjeno je nepošteno tržišno natjecanje, te se u članku 71. preciziraju takvi slučajevi.

Ako se netko prepozna u tim oblicima može tražiti naknadu štete, što se onda provodi sudskim putem, ili može reagirati Državni inspektorat, objasnila je Spevec.

(Hina) xbn ydb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije