54.83.66.51 US
 

Split: Izrada elaborata o razvitku otoka

Piše:
ponedjeljak, 24.2.2003. 14:43
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ANALIZA postojećeg stanja kao prvi korak u izradi Elaborata o razvitku otoka u području vodoopskrbe, odvodnje i zaštite voda je završena, izjavio je na konferenciji za novinare Branko Pejaković, direktor Vodnogospodarskog odjela Split, koji je, u ime Povjerenstva za razvitak otoka, zadužen kao koordinator cijeloga projekta.

´Mi smo do sada obradili postojeće stanje i proslijedili ga Ministarstvu javnih radova, koje sada treba dati zeleno svjetlo za sljedeći korak, a to je da se utvrde ciljevi, odnosno krajnje futurističko rješenje kojim bi svaki otok riješio sve probleme´, kazao je Pejaković.

Elaborat obrađuje postojeće stanje svih otoka od granice sa Slovenijom do granice s Crnom Gorom i to svih naseljenih otoka, uključujući i Brijune koji su nenaseljeni, ali su uključeni u projekt zbog svoje atraktivnosti i zaštite.

Po njegovim riječima, promatraju se tri komponente: korištenje voda, zaštita voda i mora od onečišćenja, te zaštita od štetnog djelovanja voda. U okviru tog postojećeg stanja izrađena je SWOT analiza koja obuhvaća unutrašnje snage, unutrašnje slabosti, vanjske prilike i vanjske prijetnje. Kod ove analize polazišna je teza činjenica da je turizam okosnica gospodarskog razvoja otoka. Istraživanja su pokazala da je u vodoopskrbi unutrašnja snaga: sustav praćenja kvalitete vode i izdašnost resursa, izgrađenost magistralne infrastrukture i slično, a slabost: upravljanje komunalnim poduzećima, tehničko stanje distributivnih mreža. Vanjske prilike obuhvaćaju povećanje ekonomičnosti sustava kroz uravnoteženje potrošnje, a neprilike bespravna izgradnja.

Ministarstvo javnih radova angažiralo je GTZ (Njemačko društvo za tehničku suradnju), koje je pripremilo opsežan Materijal za provedbu pojedinih koraka, načine identifikacije problema i utvrđivanje ciljeva.

U cijelu zamisao uklopljen je i veliki program zaštite voda i mora, koji će se financirati kreditom Svjetske banke, u iznosu od 100 milijuna dolara, a ukupna bi vrijednost programa, nazvanog ´Program Jadrana´, bila 260 milijuna dolara. Poslovi bi se realizirali u idućih nekoliko godina.

Po Pejakovićevim riječima, cjelovit bi materijal trebao u radnoj verziji biti završen do listopada ove godine, kada će preko Ministarstva obnove i graditeljstva biti ponuđen Vladi na prihvaćanje.

Zakon o razvitku otoka donesen je 1999. godine, njegove izmjene i dopune 2001., a taj je zakon obvezao državu da preko Ministarstva javnih radova izradi državni program razvoja otoka, koji sadrži 13 komponenata, a jedna od njih su vode.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije