Split: Rektor i studenti Veleučilišta ogorčeni zbog pekida Internet veza Veleučilišta

BORIS Anzulović, rektor Veleučilišta u Splitu, koje je u četvrtak vladinom uredbom pripojeno splitskom Sveučilištu, na današnjoj je konferenciji za novinare optužio Vladu za "Internet terorizam" i grubo kršenje ustavnog prava studenata Veleučilišta na informiranje.

Anzulović je ustvrdio kako je Vlada još u petak poslijepodne isključila internet veze Veleučilišta sa svijetom i onemogućila tisućama studenata, djelatnicima i svima drugima pristup i web stranici i adresama na elektroničkoj pošti koje su oni, kako je istaknuo, sami stvorili svojim novcem i radom.

Osim toga jedno vrijeme su, kazao je, Veleučilištu bile prekinute i telefonske veze.

"Sve to podsjeća na državni udar Vlade bez kontrole parlamenta", rekao je Anzulović i poručio da će već za četiri tjedna, nakon izbora, veze Veleučilišta sa svijetom biti ponovno uključene, iako je moguće, dodao je, da ova Vlada to napravi i ranije, kako bi dobila još po koji glas na izborima.

Rektor Veleučilišta zaključio je pozivom svim, kako je rekao, slobodoumnim ljudima da ih podrže u borbi protiv ovog "barbarskog akta terorizma".

Istodobno, u prostorijama Veleučilišta, na više mjesta u Splitu, okuplja se sve više studenata koji daju potporu rektoru i članovima veleučilišnog Senata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Štrajkaški odbor izvijestio je novinare kako se, iako je generalni štrajk u svim nastavnim jedincima najavljen za utorak, nastava neće održavati već od sutra, te da su im se pridružili svi nastavnici i djelatnici Veleučilišta.

Glasnogovornice Studentskog zbora i Štrajkaškog odbora Maja Cvitan i Nikolina Saulan kazale su i kako im stiže potpora od mnogih političkih stranaka i čelništva gradova u kojima Veleučilište ima organiziranu nastavu, od Ploča, preko Zagreba do Vukovara. U štrajku će im se, tvrde, pridružiti i kolege studenti sa Sveučilišta u Splitu.

Ogorčeni su zbog onemogućavanje pristupa internetu, no ni to ih, tvrde, neće omesti u njihovoj borbi za, kako kažu, pravdu i pravo na studiranje gdje oni žele, a za što su uostalom, dodaju, platili više od 30 milijuna kuna školarine. Ako treba, štrajkat će i glađu, poručuju, i prosvjedovat će na ulicama svih gradova u kojima ima studenata Veleučilišta.

Glasnogovornice Cvitan i Saulan ustvrdile su kako su, nakon isključenja interneta i telefona, primili i potporu iz OESS-a.

Smatraju kako te "vladine mjere" više nisu usmjerene protiv rektora, nego izravno protiv studenata kojima se ukida pravo govora, jer Veleučilišta više nema. Kako do ministra Flege, kojemu su već poslali više pisama, ne mogu doći redovnim putem, najavili su da će predstavnici studenata doći na ministrovu konferenciji za novinare zakazanu za ponedjeljak, kako bi im osobno razjasnio razloge za ovakav potez Vlade.

(Hina) dstr jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara