Split: retrospektiva filmskog i likovnog stvaralaštva Aleksandra F. Stasenka

U povodu blagdana Svetoga Dujma u splitskoj je Kinoteci "Zlatna vrata" večeras otvorena retrospektiva filmskog i likovnog stvaralaštva Aleksandra Fjodorovića Stasenka, splitskog umjetnika preminulog 1990. godine.

Ostaviti trag u vremenu o vlastitom postojanju težnja je kojoj pojedinac rado udovoljava svom umješnošću koju posjeduje, zapisala je u katalogu izložbe profesorica Vinka Glunčić - Bužančić. Aleksandar F. Stasenko svojim je rijetkim talentom ostavio trag koji je postao kulturno dobro i baština naroda kojemu je pripadao, budući da je bio filmski režiser izuzetno istančanog nerva za režiju, montažu, fotografiju... Kako nije rijetko da ljudi iznimnog talenta iskušavaju i druga područja umjetnosti Stasenko je bio i slikar, kazala je profesorica Glunčić - Bužančić, a njegovi slikarski radovi odišu skladom što im daje umjetničku vrijednost, iako mu nedostaje vježbe, rutine.

Autor je neškolovan slikar čija je inspiracija uvijek osobni doživljaj. Na retrosopekrivnoj izložbi Stasenko je predstavljen s osam djela; crteža u tušu i pastelu te ulja na staklu, nastalih od 1968. - do 1988. godine. Kako je na otvaranju rečeno, u njegovu slikarstvu ne treba tražiti ono čega nema, jer njegov je najbolji izraz bio film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dvodnevnom retrospektivnom programu bit će prikazano 12 Stasenkovih kratkometražnih filmova, izbor iz njegova stvaralaštva. Prvi je film "Sam" Stasenko snimio 1965. godine u crno- bijeloj tehnici kao neovisni autor, nakon čega djeluje kao amater do 1970. godine kada počinje s radom na profesionalnom filmu. Nagrađivan je na svim domaćim i mnogim međunarodnim festivalima kratkog filma, a sudjelovao je i radu na dugometražnim igranim filmovima s mnogim poznatim autorima kao asistent i pomoćnik režije.

Otvarajući retrospektivu voditeljica Kinoteke Jasna Pervan kazala je kako je predstavljanje djela Aleksandra Fjodorovića Stasenka u sklopu proslave blagdana Svetoga Dujma dio nastojanja da se još jednom podsjeti na ljude koji su obilježili umjetnički život grada Splita.

(Hina) xdstr ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara