Sporna Bukovčeva slika na sutrašnjoj aukciji Konture?

JOŠ se ne zna hoće li sporna Bukovčeva slika "Buket cvijeća" biti izložena sutra na proljetnoj aukciji Konture u muzeju "Mimara".

Predstavnici Konture zbog toga su na današnju konferenciju za novinare pozvali i stručnjake da iznesu stručno mišljenje i ekspertizu o autentičnosti djela.

Sudski vještak za rukopise Željko Sabol istaknuo je da je, na zahtjev vlasnika slike Branka Lesingera, obavio vještačenje potpisa.

Po njegovu mišljenju, "sporni potpis Bukovac na slici Buket cvijeća pisan je rukom Vlahe Bukovca".

Igor Zidić, ravnatelj zagrebačke Moderne galerije i veliki poznavatelj Bukovčeva opusa, tvrdi da Bukovac nije naslikao spomenuto djelo, ocijenivši da je ono izrazito loše.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bukovac nema takvog formata palete, ni cvijeća, ne zna se je li djelo slikano za zastor, ne postoji nikakva skica za djelo, prostorno je slika nesuvisla i neorganizirana", rekao je Zidić.

Po njegovim riječima, Bukovac je imao dvije kćerke koje su završile akademiju u Pragu i potpisivale se s Bukovac, pa bi ta slika mogla pripadati jednoj od njih.

Denis Vokić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je proveo mikroskopsku analizu sporne Bukovčeve slike, tvrdi da je sliku potpisao onaj tko ju je slikao.

Zidić je rekao da za spornu sliku nitko nije tražio atest Moderne galerije, koji se dobije nakon ekspertize.

Vlasnik Konture Zdravko Mihočinec novinarima nije mogao odgovoriti hoće li ta slika sutra biti na aukciji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara