Spriječeno spaljivanje 120 ovaca zaraženih brucelozom

OKO 120 ovaca s područja konjičke općine zaraženih stočnom bolesti brucelozom ubijeno je, ali ne i spaljeno na mostarskom odlagalištu Uborak jer su se tomu usprotivili mještani okolnih naselja, potvrdili su danas dužnosnici Kriznog stožera koji je u Hercegovačkoneretvanskoj županiji osnovan nakon pojave bruceloze na konjičkom području.

Mještani u blizini mostarskog odlagališta Uborak nisu dopustili kamionima s ubijenim zaraženim životinjama prilaz odlagalištu, gdje su životinje trebale biti spaljene, strahujući da bi, kako su rekli, virusi i bakterije bruceloze mogli ugroziti zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Kriznog stožera Samir Sunagić više je puta javno rekao kako će se zaražene ovce spaliti na temperaturi od tisuću Celzijevih stupnjeva, čime se uništavaju sve bakterije i uklanja opasnost od prenošenja zaraze na ljude, no mještani nisu prihvatili ta uvjeravanja.

Neimenovani članovi Kriznog stožera rekli su da su kamioni sa zaraženim životinjama "premješteni na mjesta udaljena od naselja, gdje nikoga neće ugroziti, sve dok se ne pronađe konačno rješenje".

Brucelozom je do sada zaraženo petero ljudi s konjičkog područja koji se liječe u Mostaru i Sarajevu. Ravnatelj Županijske veterinarske službe Adnan Habat izjavio je kako trenutačno nema novih slučajeva zaraze ljudi, ali je upozorio kako to "ne znači da ih neće biti jer inkubacija može trajati i do devet mjeseci".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara