54.162.163.181 US
 

SSSH: Od danas besplatni telefon za informacije o radnim i socijalnim pravima građana

Piše:
četvrtak, 25.3.2004. 13:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SAVEZ samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas je otvorio besplatni telefon 0800 200 004 na kojem će svakoga radnog dana od 8 do 19 sati sindikalni stručnjaci odgovarati građanima na pitanja s područja radnih i socijalnih prava.

Stručnjaci, uglavnom pravnici, iz regionalnih sindikalnih povjereništava u Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Sisku i Zagrebu informirat će sve zainteresirane o individualnim i kolektivnim pravima, sindikalnim aktivnostima, funkcioniranju Radničkih vijeća i dr., najavila je na konferenciji za novinare v. d. predsjednice SSSH Vesna Dejanović.

SSSH je također uspostavio suradnju s Građanskim odborom za ljudska prava oko besplatnih savjeta u vezi profesionalnih bolesti, invalidnosti stečene na radu, pravima pacijenata i drugim pravima iz zdravstvene zaštite.

U Savezu očekuju veliko zanimanje za besplatni telefon, jer su njihovi sindikati dosad od članova prosječno primali po desetak poziva dnevno.

Dejanović je najavila daljnje otvaranje sindikata prema građanstvu, pa bi se tako 13. svibnja trebao održati Dan otvorenih vrata, kada svatko tko želi može doći u SSSH po informaciju, savjet ili pomoć.

Ekonomski savjetnik SSSH Mario Švigir najavio je da će SSSH ubuduće svoje djelovanje s tradicionalnih sindikalnih tema poput plaća, kolektivnih pregovora ili materijalnih prava proširiti na teme kao što su dinamika gospodarskog razvoja, uloga države u gospodarstvu, ravnomjerna raspodjela koristi i odricanja u procesu reformi ili promjena koje donose europske integracije.

Pravna savjetnica SSSH Dušanka Marinković Drača podsjetila je na inicijativu SSSH za izmjenama Stečajnog zakona kojim se traži promjena u redoslijedu namirenja radničkih potraživanja.

Taj je prijedlog, kojim se traži vraćanje radničkih potraživanja u prvi viši isplatni red, preko HNS-a ušao u saborsku proceduru, a SSSH se nada da će ga poduprijeti i druge stranke.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije