Štrajk liječnika u Italiji

Talijanski liječnici opće prakse i pedijatri stupili su u petak u štrajk protiv podjele zdravstvenog sustava na regije, a koji se provodi na osnovu plana vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija u okviru federalizacije Italije. L

Oko 70.000 liječnika danas je u štrajku, ali je zajamčena pomoć za hitne slučajeve. "Želimo zaštititi državnu zdravstvenu uslugu, koja nema dovoljno sredstava i stavljena je u opasnost zbog decentralizacije na osnovu koji bi moglo nastati 21 republičko neovisno zdravstvo. Osim toga, čekamo već tri godine na obnovu konvencija", rekao je Mario Falconi, nacionalni tajnik saveza liječnika opće prakse.

Već su 9. veljače štrajkali liječnici zaposleni u bolnicama, a danas su zatvorene sve ambulante opće prakse, a za subotu 24. travnja najavljen je novi štrajk svih liječnika i veterinara, kao i prosvjed ulicama Rima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik države Carlo Azeglio Ciampi je rekao da prebacivanje ovlasti zdrastvenog sustava s države na regije ne bi trebalo dovesti do razlika u pružanju medicinske pomoći pojedinim građanima, ovisno o bogatstvu ili siromaštvu pojedine regije. Ne smiju postojati zdravstveni osiguranici prve i druge kategorije, već svi talijanski građani trebaju imati jednaku zdravstvenu uslugu bez obzira na podjelu administrativnog upravljanja, samtra Ciampi.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara