Stranački sastav novog europskog parlamenta

U NOVOM Europskom parlamentu, konstituiranom u utorak u Strasbourgu, najveći dio od 732 zastupnika iz 25 zemalja članica Europske unije, djelovat će u sedam zastupničkih klubova.

Njemačka ima najviše zastupnika (99), slijede Francuska, Velika Britanija i Italija sa po 78, zatim Španjolska i Poljska (54). Za formiranje zastupničkog kluba potrebno je imati najmanje 19 zastupnika izabranih u pet zemalja članica. Izvan stranačkih skupina djelovat će 33 zastupnika.

Najbrojniju stranačku skupinu imaju zastupnici iz Europske pučke stranke (EPP) - 268 zastupnika. EPP, između ostalih, okuplja njemački CDU, pokret Forza Italia Silvija Berlusconija, španjolsku Narodnu stranku (PP) i UMP francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

U njihovom klubu djeluje i euroskeptična skupina Europski demokrati (ED), koja okuplja britanske i češke konzervativce.

Druga po brojnosti je Stranka europskih socijalista (PES) sa 200 zastupnika. PES, između ostalih, okuplja njemački SPD, francusku socijalističku stranku PS, talijanske Lijeve demokrate (DS) i španjolske socijaliste (PSOE).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez demokrata i liberala za Europu, nova je skupina koja broji 88 zastupnika. Liberalnom zastupničkom klubu iz prošlog saziva pridružili su se zastupnici iz Unije za francusku demokraciju (UDF) Francoisa Bayroua, koji su u prethodnom sazivu djelovali u klubu EPP-a.

Sljedeći zastupnički klub okuplja ekologiste i regionaliste, koji imaju 42 zastupnika. Slijedi Ujedinjena europska ljevica s 41 zastupnikom. Tamo će djelovati talijanski, češki i grčki komunisti, te predstavnici ekstremne ljevice iz nekoliko zemalja. U tom klubu djelovat će i dva zastupnika Sinn Feina, izabranih u Irskoj i Sjevernoj Irskoj.

Protueuropska skupina od 33 zastupnika djelovat će pod nazivom Neovisnost i demokracija. U njoj će djelovati 11 zastupnika iz stranke UKIP, koja se zauzima za izlazak Britanije iz EU-a, predstavnici vrlo konzervativnog Saveza obitelji iz Poljske, te zastupnici iz Pokreta za Francusku.

Unija za Europu nacija ima 27 zastupnika, među njima predstavnike talijanskog Nacionalnog saveza i irskog Fianna Faila.

Ekstremna desnica nije uspjela oformiti zastupnički klub te će tako sedam zastupnika iz francuske Nacionalne fronte ili 3 zastupnika Flamanskog bloka djelovati izvan stranačkog kluba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara