STRANI DRŽAVLJANI POKUŠALI IZ ZEMLJE ILEGALNO IZVESTI PRSTACE

Tri strana državljana, dva Mađara i jedan Nijemac, pokušali su iz Hrvatske ilegalno izvesti prstace u kamenu, priopćilo je danas Ministarstvo kulture, čiji je inspektor zaštite prirode obavio nadzor i razbijanjem kamena ustvrdio da je u njemu zaštićena vrsta školjkaša.

Carinski službenici tri su strana državljana, ronioca, zaustavili u nedjelju u 20,30 sati na graničnom prijelazu Goričan. Kod njih je pronađeno 320 kilograma kamenja izvađenog iz mora u akvatoriju Poreča.

Protiv stranih državljanja pokrenut je postupak, a u carinskom postupku za učinjeni prekršaj nedopuštenog izvoza zaštićene vrste izrečena je kazna od 30 tisuća kuna, stoji u priopćenju.

To je prvi registrirani slučaj da se prstaci pokušavaju ilegalno izvoziti u kamenu u kojem inače žive, dodaje se.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranim državljanima, koji u našim teritorijalnim vodama rone uz posebnu dozvolu, nije dopušteno sakupljanje i vađenje iz mora nikakvih predmeta, biljaka i životinja kao ni dijelova nežive prirode.

Takvim načinom izlova prstaca razara se stjenovita obala, pri čemu nastaje još veća šteta jer se uništavaju i staništa drugih morskih organizama.

(Hina) xpp/xag yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara