Sud poništio prvi francuski homoseksualni brak

FRANCUSKI sud u utorak poništio prvi homoseksualni brak u toj zemlji i tako postavio pravni presedan za stavljanje istospolnih brakova izvan zakona.

"Sud ništavnim proglašava brak između g. Stephana Chapina i g. Bertranda Charpentiera", glasi presuda suda u Bordeauxu na jugozapadu Francuske.

Vlada se protivila tome braku sklopljenome 5. lipnja u Beglesu i suspendirala lokalnoga gradonačelnika Noelea Mamerea koji ga je sklopio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mamere je prije presude rekao da bi se u slučaju poništenja mogao žaliti Europskome sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Sudska će odluka vjerojatno uznemiriti aktiviste za prava homoseksualaca koji su sklapanje braka pozdravili kao pobjedu tolerancije. Konzervativci su tvrdili da se tim brakom napada svetost bračne zajednice.

Inače, francusko zakonodavstvo dopušta građansku zajednicu homoseksualaca, ali oni se žale na diskriminaciju kad su u pitanju nasljedna prava, porezi i pravo na posvajanje.

Pitanje homoseksualnih brakova već je uzburkalo duhove u Francuskoj gdje neki socijalistički političari obećavaju zalaganje za priznavanje takvih brakova. Isti problem postoji i u drugim zemljama, npr. u Sjedinjenim Državama gdje je predsjednik George Bush tražio i ustavnu zabranu takvih brakova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara