Sukob u demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini

SUBOTIČKA podružnica Demokratskog saveza Hrvata (DSHV) Vojvodine, usprkos protivljenju čelnika Bele Tonkovića, sazvala je za nedjelju 6. srpnja, izvanrednu skupštinu DSHV-a na kojoj bi jedina točka dnevnog reda trebala biti upravo Tonkovićeva smjena s položaja predsjednika stranke.

Osuđujući u svom priopćenju, kako je naveo, "zlouporabu imena i autoriteta DSHV-a radi sazivanja tzv. izvanredne skupštine", Tonković je objavio da takvu inicijativu smatra nelegalnom a njene inicijatore "jednom frakcijom koja grubo krši Statut DSHV-a".

"Pozivamo članstvo DSHV-a da se ne da prevariti i da ne sudjeluje u radu takvoga skupa, jer je to pokušaj izazivanja raskola u DSHV-u", priopćio je Tonković. On je poručio članovima stranke da dođu na izvanrednu izbornu skupštinu DSHV-a, koju je zakazao za 20. srpnja, također u Subotici. Na toj sjednici, kako ističe Tonković, raspravljalo bi se o razriješenju cjelokupnog vodstva DSHV-a, a ne samo predsjednika.

Članovi Stranke dobili su tako dva poziva za dvije izvanredne skupštine DSHV-a; jedan od subotičke podružnice, a drugi od čelnika stranke.

"Nije točno da se radi o zahtjevima grupice ljudi koja želi rušiti stranku", odgovoraju čelnici subotičke podružnice DSHV-a i dodaju kako je članstvo podružnice jedinstveno, da su njihove sjednice posjećene, a odluke se donose ogromnom većinom glasova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Subotičkoj podružnici još navode kako su oni jedini mjesni odbor koji još radi iako su izloženi poniženjima predsjednika stranke.

Inicijativu za sazivanje izvanredne skupštine stranke na kojoj bi se raspravljalo samo o radu Tonkovića podnijela je još u ožujku najjača - subotička podružnica DSHV-a, a podržale su je i somborska i zemunska.

Tonkovića njegovi najbliži suradnici okrivljuju za drastičan pad popularnosti stranke u posljednje dvije godine, za poraz na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori, te za omalovažavanje bliskih stranačkih suradnika.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini starija je od postojeće dvije stranke vojvođanskih Hrvata. Formiran je 15. srpnja 1990. godine u Subotici.

Bela Tonković predsjednik je DSHV-a od njegova osnutka. Posljednji put njega su htjeli smjeniti 1996, ali nakon neuspjeha dio članova napustio je stranku i kasnije osnovao Hrvatski narodni savez, drugu stranku vojvođanskih Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara