SVEČANA VEČERNJA I EUHARISTIJSKO SLAVLJE U ČAST BISKUPA AUGUSTINA KAŽOTIĆA

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečanu Večernju i euharistijsko slavlje u prigodi 700. obljetnice proglašenja dominikanca Augustina Kažotića zagrebačkim biskupom.

U misnom slavlju sudjelovali su i pomoćni biskupi zagrebački, Josip Mrzljak i Vlado Košić, članovi zbora Prebendarskog, te pripadnici Hrvatske dominikanske provincije.

Blaženi Augustin Kažotić (1260.-1323.) potjecao je iz trogirske plemićke obitelji. U dominikanski red stupio je 1277. , a godine 1286. završio je Više studije u Parizu. Predavao je na učilištima i propovijedao po Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj. Papa Benedikt XI. imenovao ga je godine 1303. zagrebačkim biskupom i na tom mjestu ostaje idućih 19 godina.

Sudjelovao je na Viennskom koncilu 1311., a održao je biskupijske sinode 1307., 1314. i 1318. godine. Godine 1318. izabran je za zastupnika ugarsko-hrvatskog episkopata na papinskom dvoru u Avignonu. Kralj Karlo Robert zabranio mu je povratak u domovinu, a papa Ivan XXII. zadržao ga je na svom dvoru kao teologa i imenovao biskupom u Luceri 1322. . Već slijedeće godine Augustin Kažotić umire od rana koje mu je zadao neki Saracen.

Blaženim je proglašen godine 1702.

U svečanoj Večernjoj kardinal Bozanić molio je za zagrebačku nadbiskupiju - da se u njoj učvrsti vjera njezinih pastira: biskupa, prezbitera, đakona, redovnika, redovnica i svih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Molio je i za nemoćne i napuštene, da se u svima obnovi dar vjere po primjeru na blaženoga Augustina Kažotića.

Pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić naglasio je da večerašnjom svečanošću zagrebačka nadbiskupija želi zahvaliti Bogu što je u njoj nekada davno djelovao biskup Kažotić, koji je ostavio neizbrisive tragove.

"U svom biskupskom djelovanju bio je hrabar biskup, nositelj nade, poduzimao crkvene reforme, pomagao siromašne, pisao teološke rasprave, a njegove dvije odlike bile su darežljivost i propovijedanje", podsjetio je biskup Košić.

Naime, biskup Augustin Kažotić u Zagrebu je reformirao crkveni obred, razvio katedralnu školu te omogućio da je pohađaju i siromašni učenici te je općenito djelovao prosvjetiteljski u hrvatskom narodu.

"Biskup Augustin Kažotić i danas je nadahnuće Crkvi i molimo da ona i dalje ide putem svetosti koju je zacrtao taj blaženik", kazao je pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara