TALIJANSKI PREDSJEDNIK CIAMPI PRIMIO SABORSKOG ZASTUPNIKA RADINA

Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi primio je u srijedu u predsjedničkoj palači Quirinale u Rimu saborskog zastupnika talijanske manjine Furia Radina.

Ciampi je istaknuo da problemi i zaštita talijanske manjine u Hrvatskoj trebaju biti sagledani u punoj europskoj perspektivi i u punom sudjelovanju Hrvatske u Europskoj uniji čime je još jednom podupro što skoriji ulazak Zagreba u EU. Podsjetivši kako želi biti redovito i detaljno obaviješten o stanju zaštite, jezika, kulture, te manjinskih prava Talijana u Sloveniji i Hrvatskoj, Ciampi je naglasio svoje veliko prijateljstvo prema Hrvatskoj i predsjedniku Stjepanu Mesiću, te svoju solidarnost s talijanskom zajednicom u dvjema državama.

Radin je kazao kako talijanska zajednica u Hrvatskoj nije ugrožena niti je pod nekom prijetnjom. Istina, problemi postoje, rekao je Radin, ali ih je moguće riješiti, a postupno se već rješavaju, zahvaljujući sporazumu s premijerom Ivom Sanaderom.

Tijekom boravka u Rimu, Radin je imao više razgovora o položaju talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Razgovarao je s ministrom za odnose s Parlamentom Carlom Giovanardijem, s državnom podtajnicom u Ministarstvu javnog obrazovanja Valentinom Apreom, te sa Ciampijevim vanjskopolitičkim savjetnikom Antoniom Purijem Purinijem.

Osim što je talijanska zajednica zainteresirana za što skoriji ulazak Hrvatske u EU, Radin je naglasio i interes talijanske manjine za zaključivanje Ugovora o prijateljstvu i suradnji između Hrvatske i Italije, jer treći članak nacrta tog Ugovora jamči zaštitu kulturnih interesa talijanske manjine na svim područjima u Hrvatskoj gdje je tradicionalno nazočna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin je talijanske sugovornike izvijestio o već ostvarenim rezultatima dogovora sa Sanaderom, te je iznio kako je u ovogodišnjemu hrvatskom državnom proračunu talijanskoj manjinskoj nakladničkoj kući Edit u Rijeci, a u njezinu sklopu i dnevniku La Voce del popolo, osigurano za trećinu više sredstava nego ranije. Zajamčena su i sredstva za plaće profesorima talijanskog jezika u hrvatskim srednjim školama u Istri.

"Njih je svojedobno ukinula tadašnja ministrica Ljiljka Vokić, s obrazloženjem da njihov rad nije bitan za hrvatsku kulturu, a sadašnja Sanaderova vlada je ponovo odobrila taj novac", rekao je Radin. On je istaknuo važnost razgovora između hrvatskog i talijanskog ministarstva obrazovanja, kako bi se umanjili problemi u međusobnom priznavanju diploma, te kako bi se uskladio mehanizam uzajamnog priznavanja srednjoškolskih kvalifikacija.

Na kraju je Radin rekao kako se "ozbiljno razmišlja o osnivanju Istarskog sveučilišta", koje bi surađivalo s talijanskima.

(Hina) xst ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara