Teško bolestan Compay Segundo otkazao put u Europu

GLASOVITI 95-godišnji kubanski pjevač Compay Segundo pati od teške bubrežne infekcije, zbog koje je morao odgoditi nekoliko koncerata koje je ovo ljeto trebao održati u Europi, izjavili su u utorak članovi njegove obitelji.

Compay Segundo, pravim imenom Francisco Repilado, jedan je od nositelja projekta Buena Vista Social Club koji je u obliku glazbenog albuma i filma dao novi polet tradicionalnoj kubanskoj glazbi na međunarodnoj pozornici.

Prema riječima njegova sina Salvadora Repilada, kako prenosi službena agencija Prensa Latina, pjevač ima "ozbiljne bubrežne tegobe koje su se pojačale zadnjih dana" i vezan je uz postelju. Trebao je nastupati u Španjolskoj i Velikoj Britaniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Compayja Segunda, koji je rođen u blizini Santiaga de Cube, na istoku otoka, u studenom 1907., u njegovoj poznoj dobi otkrio je američki gitarist Ry Cooder.

Zajedno sa svojim kolegama iz Buena Vista Social Cluba, Segundo je, sa slamnatim šeširom na glavi i vječnom cigarom u ruci, nakon uspjeha njihova albuma (najmanje četiri milijuna prodanih primjeraka u svijetu i nagrada Grammy) i filma "Buena Vista Social Club" njemačkog redatelja Wima Wendersa iz 1999., postao putujući ambasador kubanske glazbe.

Nakon što je vrlo rano naučio svirati gitaru i violinu, Compay Segundo je prvo pjesmu skladao sa 16 godina, a uspješnicu "Chan Chan" s 90.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara