54.196.47.145 US
 

Tihić pokreće inicijativu za izmjenu naziva Republike Srpske

Piše:
ponedjeljak, 29.3.2004. 09:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić najavio je pokretanje inicijative za izmjenu naziva Republike Srpske i Federacije BiH što bi otvorilo novi ciklus značajnih izmjena unutarnjeg ustroja BiH utemeljenog Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

U intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu" objavljenom u ponedjeljak Tihić je potvrdio da kao jedan od ustavom ovlaštenih predlagatelja namjerava pokrenuti zahtjev pred Ustavnim sudom BiH kako bi se promijenili postojeći nazivi dva entiteta.

On je pojasnio kako drži neodgovarajućim da unutar jedne države postoje jedna republika i jedna federacija te da je ustav BiH zbog tog kao i niza drugih razloga potrebno uskladiti s Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima što je ujedno dio postprijemnih obveza za BiH kao članice Vijeća Europe.

Tihić je također kazao kako će se otvoriti i pitanje načina izbora članova Predsjedništva BiH s obzirom da sadašnji ustav dopušta samo izbor Hrvata, Srbina te Bošnjaka u to tijelo vlasti zanemarujući prava pripadnika ostalih naroda.

Uz to postoji i diskriminatorna odredba po kojoj može biti izabran samo Srbin koji živi u RS odnosno Hrvat i Bošnjak samo iz Federacije.

"Nužno je to što prije uraditi (provesti izmjene) jer je svaka od ovih diskriminatorskih odredbi postala praksom u svakoj sferi života", kazao je Tihić.

On je najavio kako će pokušati privoljeti svoje sadašnje kolege iz Predsjedništva BiH Borislava Paravca i Dragana Čovića da izmjenu Ustava prihvate kao zajednički projekt.

Tihićeva najava novih zahtjeva za izmjenama Ustava BiH uslijedila je samo dva dana nakon što je Ustavni sud nelegalnim proglasio imenovanje gradova u zemlji po nacionalnim odrednicama.

Time je otvoren postupak izmjene imena gradova koji su tijekom rata i nakon njega dobili prefiks "srpski" i što je opet bio izravni rezultat ratnih osvajanja i progona Bošnjaka i Hrvata sa sadašnjeg teritorija RS.

Ustavnost jednonacionalnih naziva gradova s pravnog je stajališta postala upitnom nakon što su 2001. godine usvojeni amandmani na Ustav BiH kojima je utvrđeno kako su sva tri naroda konstitutivna na cijelom teritoriju BiH, neovisno o tome u kojem entitetu žive.

Najviši dužnosnici RS te Borislav Paravac zabrinuto su reagirali zbog prošlotjedne odluke Ustavnog suda izražavajući bojazan kako je zapravo pravi cilj pokretača ovakvih incijativa ukinuto naziv ovog entiteta.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Kalinić kazao je kako u ovoj odluci vidi više prava nego politike najavljujući uz to kako će srpska strana sada tražiti ukidanje pridjeva "bosanski" uz nazive gradova u BiH.

Paravac je pak ustvrdio kako se naziv Republike Srpske ne može mijenjati jer je to ustavna kategorija.

Sulejman Tihić drži kako, bez obzira na to što sada piše u Ustavu, on ne može biti u suprotnosti s međunarodnim pravnim normama pa ga stoga u prijepornim odredbama treba i prilagođavati stvarnosti.

I Haris Silajdžić koji je izravno sudjelovao u pregovorima o Daytonskom ustroju BiH izjavio je kako taj dokument nije nikakva "sveta krava" koja ne bi zahtjevala prilagodbe.

"Po Daytonu, međunarodne konvencije o ljudskim pravima su iznad tog sporazuma a time i iznad Ustava BiH. Dakle, samim tim, nazivati jedan entitet srpskim a da pri tom u njemu žive i druga dva konstitutivna naroda kao i ostali, kršenje je ovih konvencija", kaže Silajdžić.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić novinarima je prošlog tjedna potvrdio kako će sud, primi li takvu inicijativu od ovlaštenog predlagatelja, raspravljati i o zahtjevu za ocjenu ustavnosti entiteta.

Za sada takav prijedlog nije formalno upućen a Tadić je odbio nagađati o tome što bi mogao biti pravorijek Ustavnog suda u ovom slučaju.

(Hina) xrm ysb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije