54.198.119.26 US
 

Tomčićev govor prigodom prodijeva posjeta Saboru

Piše:
četvrtak, 10.7.2003. 14:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OBJAVLJUJEMO u cijelosti govor što ga je predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić održao prigodom posjeta predsjednika Europske komisije Romana Prodija:

"Poštovani predsjedniče Europske komisije, gospodine Prodi,

Vaše ekscelencije, veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora RH, na čelu sa mons. Giuliom Einaudijem.

Cijenjene gospođe i gospodo zastupnici

Izuzetna mi je čast, po prvi puta u Hrvatskom saboru pozdraviti predsjednika Europske komisije, gospodina Romana Prodija.

Dopustite mi da u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora izrazim posebno zadovoljstvo činjenicom da se predsjednik Europske komisije gospodin Romano Prodi, u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, odlučio obratiti zastupnicima najvišeg predstavničkog i vrhovnog zakonodavnog tijela u našoj zemlji.

Stjecanje punopravnog članstva u Europskoj uniji predstavlja nacionalni interes i jedan je od strateških ciljeva Republike Hrvatske. Hrvatski sabor je to potvrdio voljom gotovo svih svojih zastupnika i parlamentarnih stranaka, na svojoj sjednici od 18. prosinca 2002. godine donoseći Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatski sabor aktivno sudjeluje u procesu europskih integracija, te svojim aktivnostima podržava reformski program Vlade Republike Hrvatske, kojeg čini okosnica europskog integracijskog procesa. Pri tome želim naglasiti činjenicu da u RH prevladava uvjerenje da sve reforme provodimo prvenstveno zbog sebe samih. Preciznije rečeno, radi dovršetka transformacije hrvatskog društva u funkcionalnu demokratsku državu, po uzoru na europska demokratska društva. Za Hrvatsku je stoga vrlo važno da se dosljedno slijedi plan i program - prije svega dostizanje spremnosti za članstvo u EU do kraja 2006. godine.

Očekujemo da će članstvo u EU doći kao rezultat dostignutih europskih vrijednosti i završetka unutarnjih reformi, a svjesni smo činjenice da se sudbina procesa ulaska RH u EU nalazi ponajviše u našim vlastitim rukama. Stoga su za nas izuzetno važne i ohrabrujuće naznake da EU namjerava podržati i nastaviti proces proširenja nakon kruga od deset novih pristupajućih članica u 2004. godini.

Hrvatska također pozdravlja činjenicu da Europska unija kontinuirano naglašava načela individualnih zasluga, diferencijacije i mogućnosti međusobnih dostizanja u ukupnom procesu proširenja. Ovi principi su se pokazali najboljim akceleratorom svega pozitivnog što se na ovim prostorima događa.

Republika Hrvatska podupire sve pozitivne procese u svom susjedstvu, te podržava i njihovo pridruživanje europskoj matici, čim za to ispune uvjete. Želimo i dalje aktivno doprinositi stabilizaciji svog okruženja, u sklopu napora međunarodne zajednice.

Hrvatska ima iste, ako ne i veće interese kao i EU u odnosu prema razvoju politički i gospodarski stabilnost susjedstva.

Poštovani predsjedničke Europske komisije,

Ovom prigodom želim Vam zahvaliti što ste dali poseban doprinos započinjanju vrlo intenzivnog i plodonosnog razdoblja u odnosima između EU i RH. Uvjeren sam da će Vlada RH mobilizirati sve svoje resurse kako bi do jeseni priredila odgovore na Upitnik - zatražene informacije za pripremu mišljenja o aplikaciji RH za članstvo u EU, budući je u interesu Hrvatske u što skorijem roku steći status kandidata za članstvo.

Stjecanjem statusa kandidata, Hrvatska će preuzeti na sebe još veću odgovornost među sudionicima Procesa stabilizacije i pridruživanja, čime će se u potpunosti afirmirati njegova vrijednost. Uvjeren se da će Proces stabilizacije i pridruživanja biti uspješan i održiv samo ako omogući perspektivu za stvaranje novih kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Mi u Hrvatskoj smo potpuno svjesni da vremena na pretek nemamo, kao što nemamo niti pravo na lutanja i pogreške. Imamo jasno zacrtan cilj, a svojom aplikacijom potvrdili smo zrelost i spremnost da se dokažemo u potpunosti spremnom zemljom za ulazak u EU u slijedećem krugu proširenja.

Ulazak u Europsku uniju bit će za Republiku Hrvatsku, nakon priznanja njezine neovisnosti, njezino drugo veliko priznanje - priznanje za njezinu privrženost zajedničkim europskim vrijednostima, ali i uspjeh zajedničke europske politike prema ovom prostoru.

To priznanje, vjerujemo, bit će zapisano novom zvjezdicom na plavom nebu europske zastave.

Hvala vam lijepa.

(Hina) pp rb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije