transparency international: suvremenim tehnologijama do transparentnije vlasti

Transparency International Hrvatska (TIH) pokreće projekt pod nazivom "Primjenom suvremenih tehnologija do transparentnije i djelotvornije vlasti", kojim želi utvrditi u kojoj mjeri osuvremenjena javna vlast može olakšati život ljudi.

Projekt koji će trajati 18 mjeseci TIH će provoditi zajednički s ograncima te organizacije iz Pakistana, Nigerije i Meksika, te organizacijom Oneworld South Asia, kazao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

S kolegama iz inozemstva aktivisti TIH-a trenutno razrađuju strategiju projekta, nakon čega bi trebali odabrati jedno tijelo državne uprave ili lokalne vlasti kojem će ponuditi da putem Interneta građane obavještava o njihovim aktivnostima.

Ako se u projekt uključi jedan od hrvatskih gradova građani bi putem Internet stranice koju će izraditi TIH mogli dobivati konkretne informacije, poput podataka o izdavanju određenih dozvola ili dokumentima potrebnim za neki posao, pojašnjava Petrović.

Konačni je cilj omogućiti svim građanima jednak pristup informacijama, čime se smanjuje i mogućnost korupcije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemljama koje na projektu surađuju s Hrvatskom korištenje suvremenih tehnologija uvelike je poboljšalo odnos civilnog društva i tijela javne vlasti, istaknuli su na konferenciji za novinare predstavnici Transparencya iz Indije i Meksika, u čijim su zemljama slični projekti na lokalnoj razini polučili dobre rezultate.

Projekti u tim zemljama bili su posebno usmjereni na siromašno stanovništvo, kojem se željelo omogućiti da na pravu adresu uputi pritužbe o postupcima vlasti.

Uz aktiviste iz Indije, Pakistana, Nigerije i Meksika na projektu surađuje profesor informatike Paul Sturgess iz Velike Britanije, koji bi kao informatički konzultant trebao izraditi elektronsku podršku.

(Hina) xam ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara