TURNEROVE SLIKE U ŠKOTSKOJ

Neka od najboljih djela slikara Josepha Mallorda Williama Turnera (1775.1851.) našla su se u Škotskoj na izložbi "Turner: The Late Seascapes", javlja BBC ovih dana.

Izložba je okupila djela koja dokazuju zašto mnogi povjesničari umjetnosti vjeruju da je bio ispred svojeg vremena. Ona ukazuju na njegovo rano korištenje tehnika koje će kasnije postati poznate kao impresionističke ili apstraktne.

Ulja i akvareli iz kasnije polovice Turnerova života prikupljeni su iz britanskih i američkih galerija, a izloženi u muzeju Burrell Collection u Glasgowu. Tu su i neke od Turnerovih najpoznatijih slika - "Rockets" i "Blue Lights".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako Turnerov život prethodi razdobljima koja inače prepoznajemo kao impresionizam i apstrakciju, očito je da je on te stilove koristio u svojem radu. Teme koje se ponavljaju u njegovim djelima su more, nebo, boja, svjetlo, mitologija i religija.

John Lynch, predsjednik odbora za kulturu i zabavu u gradskom vijeću Glasgowa, izražava "oduševljenje mogućnošću predstavljanja ove iznimne izložbe jednog od najboljih britanskih slikara". Izložba je otvorena do 23. svibnja.

(Hina) xpgo ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara