54.224.100.134 US
 

Tvrtka Schering organizirala tematsko druženje o problemu menoragije

Piše:
četvrtak, 20.5.2004. 15:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OBILNA menstrualna krvarenja su jedan od najčešćih problema u svakodnevnoj ginekološkoj praksi. Svaka treće žena u nekom periodu svog života pati od ovog poremećaja. Zbog menoragije se u SAD-u napravi 600.000 histerektomija godišnje (odstranjenje maternice), u Velikoj Britaniji 90.000, u Francuskoj 40.000. Menoragija je naziv za redovita obilna menstrualna krvarenja kod kojih je gubitak menstrualne krvi veći od 80 ml.
Narušena kvaliteta života žene

Preobilna menstrualna krvarenja bitno narušavaju kvalitetu života žene. Postavljaju joj fizička ograničenja, utječu na njene socijalne aktivnosti. Najčešće su udružena s bolovima. Zbog menoragije se mijenja opća percepcija zdravlja žene. Ona utječe na njeno emocionalno stanje, a u težim slučajevima čak i na mentalno zdravlje žene. Zbog preobilnih menstrualnih krvarenja dolazi do anemije koja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u žena reprodukcijske dobi. U SAD – u zbog menstrualnih problema 31% žena provede u krevetu 9,6 dana godišnje, a prema jednom istraživanju u Nizozemskoj, 80% žena reproduktivne dobi željelo bi imati kraće, manje obilne i manje bolne menstruacije.

Uzroci

Uzroci menoragije mogu biti različiti. Najčešća je idiopatska menoragija  čiji se pravi uzroci još uvijek ne znaju. Uzrok preobilnom menstrualnom krvarenju su često polipi, miomi, adenomioza i  druge organske promjene na maternici.

Način liječenja

Medikamentozna terapija često ne daje zadovoljavajuće rezultate. Zbog toga, prema sadašnjim trendovima, 50% žena koje posjećuju ginekologa zbog obilnih menstrualnih krvarenja, bit će u budućnosti podvrgnuto radikalnom kirurškom zahvatu, odstranjenju maternice. Kirurška terapija otklanja tegobe, ali nosi brojne rizike. Kod biranja načina liječenja prije svega treba misliti na poboljšanje kvalitete života žene. Cilj je pronaći svakoj ženi optimalno rješenje koje će zadovoljiti njene individualne potrebe.Unutarmaternični sustav s levonorgestrelom (IUS)- novi način liječenja preobilnih menstrualnih krvarenja

Unutarmaternični sustav s levonorgestrelom (popularno nazvan “spirala s hormonom”) je novi način liječenja menoragija koji se danas u svijetu sve više koristi. Poslije šest mjeseci korištenja, u žena s menoragijom smanjuje količinu  menstrualne krvi za više od 90 %. Sustav ima oblik klasične spirale koja se već dugo koristi za kontracepciju. Postavlja se u šupljinu maternice gdje tijekom pet godina otpušta male količine (20 mikrograma dnevno) ženskog spolnog hormona levonorgestrela. Njegovim djelovanjem na sluznicu maternice menstruacije postaju kraće, manje obilne i manje bolne. Ovaj način liječenja je bitno efikasniji od medikamentoznog. Klinička istraživanja su pokazala da se korištenjem ove metode liječenja, odstranjenje maternice može izbjeći u više od 60% slučajeva. Osim toga, ovaj sustav je efikasno kontracpepcijsko sredstvo čija se pouzdanost može usporediti sa sterilizacijom.

Prednosti IUS u odnosi na IUD (klasične intrauterine uloške)

Glavna prednost i razlika između IUS i IUD -a je što "klasična spirala" kod žena s normalnom menstruacijom pojačava menstrualno krvarenje, dok ga IUS kao unutarmaternični sustav znatno smanjuje. Intrauterini hormonski sustav ima sposobnost zaštite od infekcije, što je jedna od glavnih prigovora klasičnim intrauterinim ulošcima.
Također IUS smanjuje rizik od upalnih bolesti zdjelice, pogodna je metoda kontracepcije (može se koristiti i za vrijeme dojenja), te se može koristiti i za liječenje prekomjernog rasta sluznice maternice (hiperplazija) te za prevenciju i kontrolu rasta benignih tumora mišićnog tkiva, maternice, mioma.

SCHERING AG
Schering je vodeća Europska i jedna od najvećih svjetskih tvrtki na polju hormonske kontracepcije.Za nju se vežu neki od pionirskih uspjeha na ovom polju, kao što je pojava prve kontracepcijske tablete u Europi 1961. godine, koju je upravo lansirala tvrtka Schering. Centrala tvrtke je u Berlinu, a u 150 zemalja širom svijeta zapošljava 25.000 ljudi. Zbog  dostignuća na području  spolnih hormona, na kojem aktivno radi već 80 godina, tvrtka Schering u međunarodnim znanstvenim krugovima slovi kao neosporan autoritet.

(Na naslovnoj fotografiji dr. Baldani)

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije