U AUSTRIJI PODJEDNAKi izgledi KANDIDATA ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE

Austrijanci će 25. travnja na predsjedničkim izborima odlučiti tko će u idućih šest godina biti austrijski savezni predsjednik.

Natječu se dva kandidata: austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner iz Konzervativne pučke stranke (KPS) i zamjenik predsjednika austrijskog parlamenta Heinz Fischer iz Socijaldemokratske stranke (SS).

U predizbornoj utrci Benita Ferrero-Waldner predstavila se kao buduća "predsjednica bliska narodu" i "odvjetnica čovječnosti", a nastupa sa sloganom "Za Austriju sa srcem i razumom". Ako pobijedi na predsjedničkim izborima, bit će prva predsjednica u povijesti Austrije i prva žena nakon Marije Terezine koja se uselila u Hofburg, sjedište austrijskog saveznog predsjednika.

Heinz Fischer zauzeo se za više socijalne pravednosti, želi biti "savjest nacije", a nastupa sa sloganom "Politika treba savjest".

Ferrero-Waldner ističe da je nezin pristup toj visokoj državnoj dužnosti suvremen, najavljuje da će mnogo vremena provoditi u inozemstvu te da će se zauzimati za "politiku neutralnosti izvan Europe a unutar nje za 'specifičnu solidarnost'". Fischer drži da treba zadržati austrijsku politiku neutralnosti i odnositi se prema njoj vrlo ozbiljno te se više baviti unutarnjim temama.

Na ovim predsjedničkim izborima nije riječ samo o novom zamahu i razlikama između "crvenih" (SS) i "crnih" (KPS) nego i o definiciji političke težine austrijskog predsjednika čija je uloga u biti reprezentativne naravi. Realne mogućnosti saveznog predsjednika da bude učinkovitiji u državi ograničene su, ali svaki je austrijski predsjednik do sada dao svoj poseban pečat, ocjenjuju politički promatrači i novinski komentatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaju da još ima Austrijanaca koji neće birati predsjednika iz stranke kojoj pripada austrijski kancelar. Uglavnom do sada je kancelar potjecao iz vladajuće stranke, a predsjednik iz oporbene.

Predizborna utrka u završnici postaje sve napetija, a izgledi kandidata za izbornu pobjedu za sada su podjednaki, iako su ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da je Fischer u određenoj prednosti.

Analitičari ocjenjuju da će odluka o novoj predsjednici ili predsjedniku ovisiti o tomu tko će na kraju uspjeti potaknuti više birača iz vlastite stranke, pokrenuti neodlučne na izbore i pridobiti njihove glasove. I jedan i drugi kandidat žele biti predsjednik neovisan o svojoj stranci.U nedjelju će šest milijuna austrijanskih birača odlučiti hoće li Austriju ubuduće voditi predsjednica Benita Ferrero-Waldner ili predsjednik Heinz Fischer.

(Hina) xspđ ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara