U Britaniji otvorena prva banka ljudskih matičnih stanica

U ENGLESKOJ je u srijedu otvorena prva svjetska banka ljudskih matičnih stanica, utemeljena na tehnologiji kojom se kane proizvoditi ljudski "rezervni dijelovi".

Prve dvije linije matičnih stanica iz ljudskih embrija istraživači su odvojeno uzgojili na londonskom Kings Collegeu i u Centru za život u Newcastleu. U svijetu je manje od četrdeset takvih linija, a većina ih je u privatnome vlasništvu u Sjedinjenim Državama.

Nova banka u državnom je vlasništvu, a bit će u britanskom Nacionalnom institutu za biološke standarde i nadzor u Potters Baru.

Matične stanice mogu se "natjerati" da proizvedu razne tipove tkiva, a znanstvenici žele pomoću njih otkrivati nove načine liječenja degenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i šećerne.

Stanične linije koje nastanu iz matičnih stanica mogu se nastaviti razmnožavati i neograničeno reproducirati. Linije koje su u banci bit će rezervoar za upotrebu u istraživanju i liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Humanitarna organizacija Life koja se bori protiv pobačaja protivi se novoj banci matičnih stanica.

"Stvaranje ljudskih embrija destruktivno je istraživanje, nemoralno iz dvaju razloga. Prvo, njime se ljudski život svodi na puki farmaceutski proizvod, a drugo, pruža lažnu nadu u lijek oboljelima od teških bolesti", rekao je Patrick Cusworth iz Lifea.

"Upotreba ljudskih embrija kao izvora za tkivo neetična je, nepotrebna i opasna", rekao je.

(Hina) xvm yvm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara