U Makedoniji prijevremeni izbori za predsjednika

U MAKEDONIJI će se u srijedu održati prijevremeni predsjednički izbori nakon iznenadne smrti predsjednika Borisa Trajkovskog u zrakoplovnoj nesreći prije mjesec i pol.

Kandidati za novog predsjednika Makedonije su aktualni premijer i čelnik Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski, parlamentarci VMRO-DPMNE Saško Kadev i Demokratske unije za integraciju Gzim Ostreni i aktivist Demokratske partije Albanaca Zudi Đelili. Rezultati ispitivanja javnog mnijenja izvjesnu prednost za pobjedu daju Branku Crvenkovskom. Izbore će pratiti oko 600 promatrača iz inozemstva, najviše iz OESS-a, te iz više od tri tisuće domaćih nevladinih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Redoviti predsjednički izbori trebali su biti održani na jesen ove godine kada je predsjedniku Trajkovskom istjecao petogodišnji mandat.

Prema biračkim popisima na izbore bi trebalo izaći gotovo milijun i 700 tisuća ljudi. Oporba je taj podatak ocijenila vladinim pokušajem da falsificira izbore, jer prema popisu stanovništva održanom prošle godine u Makedoniji živi nešto više od 2 milijuna ljudi a od toga oko 500 tisuća su djeca i mladi do 18 godina. Oporba je utvrdila nedostatke biračkim popisima: u nekim mjestima ima više birača nego stanovnika, a na popisima su i mnogi preminuli građani od prije više godina.

Vlada na te primjedbe odgovara time da se na biračkim popisima nalaze i građani na privremenom radu u inozemstvu koji nisu obuhvaćeni popisom stanovništva. Takvo vladino opravdanje mnogima je neuvjerljivo jer se građani u inozemstvu nalaze na biračkim popisima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara