54.224.91.58 US
 

U proteklih sedam godina Hrvatska nije odobrila niti jedan zahtjev za azilom

Piše:
ponedjeljak, 17.5.2004. 14:41
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U POSLJEDNJIH sedam godina, prema podacima MUP-a i UNHCR-a, u Hrvatskoj nije odobren niti jedan zahtijev za azilom, kojih je ukupno bilo 349, istaknuto je na današnjem seminaru o sustavu azila u Hrvatskoj i međunarodnom aspektu instituta azila.

Po riječima predstavnika UNHCR-a Hansa Lushofa hrvatski Zakon o azilu minimalno zadovoljava europske standarde. Pojasnio je da još nije napravljan prihvatni niti dokumentacijski centar za azilante te da Zakon ne priznaje u dovoljnoj mjeri ulogu UNHCR-a.

Dodao je da je iznenađan, kako je kazao, velikim otporom prema tražiteljima azila u Hrvatskoj, tim više što je velik broj Hrvata tijekom ratnih godina tražio azil u drugim zemljama.

Tvrdnje predstavnika UNHCR-a odbacio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić, kazavši da će Hrvatska biti u stanju pružiti pomoć svim strancima koji to trebaju.

U MUP-u očekuju da bi natječaj za izvođenje radova na novom prihvatilištu za strance u Stubičkoj Slatini trebao biti raspisan u srpnju, nakon što predstavnici Europske komisije pregledaju projektnu dokumentaciju.

Voditeljica prihvatilišta za strance MUP-a Gordana Valeta rekla je da je skoro raspisivanje natječaja bitno i zbog toga što 31. prosinca ove godine istječe rok u kojem Hrvatska može iskoristiti 800.000 eura iz CARDS programa namijenjenih novom centru za azilanate.

Kazala je kako će se u Stubičkoj Slatini za uređenja centra iskoristiti samo dva od pet objekata bivše vojarne. U ostalim zgradama uredit će se popratne prostorije, među kojima i prostorije za vjerske obrede te knjižnica i igraonica za djecu.

Predstavnici Hrvatskog pravnog centra istaknuli su kako planiraju pokrenuti mrežu pravne pomoći za azilante, u kojoj bi osiguravali i grupu odvjetnika koji bi ih zastupali i pružali im informacije o pravnom sustavu.

Zaključeno je i da Hrvatska nema velikog iskustva sa azilantima, jer se s tim problemom ozbiljnije počela susretati tek prije desetak godina, s obzirom da bivša Jugoslavija nije bila odredište za tražitelje azila. No s promjenom tog trenda i proširenim granicama Europske unije, Hrvatska, kako je istaknuto, treba ustrajati na stvaranju kvalitetnog temelja za razvoj azilnog sustava.

Seminar namijenjen novinarima, održan je u Novinarskom domu, a organizirali su ga Ministarstvo unutarnjih poslova, UNHCR i Hrvatsko novinarsko društvo.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da se, iako pozvani, seminaru nisu odazvali predstavnici lokalnih vlasti u Stubičkoj Slatini, čiji su mještani, u travnju, prosvjedovali protiv namjere otvaranja centra za azilante.

MUP je ranije izvijestio da nastavlja s uređivanjem prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini, te da većinu primjedaba mještana, koji su se usprotivili izgradnji tog prihvatilišta, smatra neutemeljenima.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije